Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4903817 www.bgdnes.bg

Милен Маджаров-Клечката: Митьо Очите искаше да ме очисти

Обрах един негов лейтенант, два пъти ме клаха заради това

Автор:Борислав РАДОСЛАВОВ               Снимки: Борислав ТРОШЕВ 

"Ако знам, че наистина няма да изляза от затвора, няма да свърша така. Ще свърша по моя начин. Да ме застрелят. Имам някаква надежда, че ще изляза, но започва да се изчерпва."
С тази изповед ни посреща в затвора в Бургас Милен Маджаров, осъден доживот за убийството на 24-годишния Димитър Арабаджиев. Кървавият инцидент стана на 12 октомври 2004 година. Маджаров прободe с нож в корема връстника си в градинката на помощно училище "Отец Паисий".
Във фаталната вечер Арабаджиев тренирал на лостовете в школото. Станал свидетел на спречкването на Маджаров с две момчета, които се опитал да защити. Намесата му в разправията се оказва фатална.
"Тръгва с борческа хватка да ме тръшва. Ударих го веднъж и видя, че няма да е лесно. Точно в тоя ден бях с нож. Заключи ме със захват през кръста. Беше въпрос на секунди да ме събори. Викам си - ще му опра ножа и ще ме пусне. Но той е автоматичен и с отварянето му влиза. Даже експертизата сочи, че пробождането не е било със замах. Убийството не беше умишлено, а ми дадоха доживотна присъда, след като направих и пълни самопризнания", разказва известният с прякора си Клечката в Бургас бандит.

Реклама


За окончателното решение на магистратите огромна роля изиграва не само фаталното наръгване. В Бургас Клечката е известен като най-ловкия и хладнокръвен крадец на апартаменти, къщи, офиси, златарски ателиета. Преди да се озове завинаги зад решетките, изтърпява две присъди за над 30 кражби.
Първите си кражби Милен прави през 1994-та, когато е едва на 13. Като проблемен малчуган става чест клиент на Детска педагогическа стая. Изключен е от училище и го местят в интернат. Но и това не помага.


"Почнаха по-сериозните кражби. Крадяхме предимно спортни магазини, после продавахме стоките. Удрях златарски ателиета, апартаменти, заложни къщи", спомня си Клечката. По онова време златарските ателиета имали некачествени аларми. При един от ударите Маджаров отмъкнал 1,900 кг злато, но оставил отпечатък. "Хванах скъп адвокат, 1 млн. лв. стари пари му дадох. Казах, че съм влязъл през деня като клиент и е останал отпечатъкът", признава бандитът.


Друг от големите удари на Клечката и неговата бригада е по същото време, когато обират цял търговски център срещу хотел "България" в Бургас.
"Влизаме към 16 ч. следобед и отиваме в тоалетната. Към 17 ч. заключват и изчистват. Трима човека бяхме. Почнахме наред всички каси. С един нож леко запъваме, да може да влезе козият крак. После ги напъваме силно и поддават. С щанги ги напъваме. Само една каса не можахме да отворим и си я изкарахме на ръце. Това става 1998 г. Без чували, тъпкахме всичките пари в пазвата. Бяха много. С тях през прозореца на тоалетната, покрива и дим да ни няма", припомня си славните времена ловкият крадец.


За тези и още доказани кражби Клечката търка наровете три години и половина в затворническото общежитие в с. Оризаре.
"Бяха 20-30 доказани. Излязох 2000 г. После, след година, влизам пак за други кражби. Малко по-големи вече бяха, на друго ниво. Пак бяха много", не крие "подвизите" си Маджаров.
Най-големият му удар от новата серия кражби е през 2001 г. Тогава Клечката се промъква в частен дом и отмъква 90 000 лв. Потърпевшият обаче се оказва неслучаен човек.


"Митьо Очите беше наложил монопол и трябваше да си плащам за всяка кражба. Пък този бил и негов приближен - Велин. Обрах го, докато спи. Намерих го вътре да спи с две момичета от двете му страни. Беше с голям златен ланец. Можеше да му отмъкна и него. Но набарах плика с големите пари в една найлонова торба - 90 бона, часовник "Картие", уредба за 3 бона, модерен телефон, злато. Имаше куче вътре, което щях да настъпя. Изръмжа и веднага го хванах през муцуната. На бегом до банята и го метнах през джама от втория етаж. Моят човек, който ме чакаше в двора, се стресна, защото падна точно пред него. Полицията ме хвана, но нямаха доказателства и ме пуснаха", споделя преживяванията си Клечката.
Окраденият ортак на Очите е бесен и заради наглия обир, и заради това, че Клечката веднага е пуснат.

Реклама


"Тоя го хвана яд и звънна на Янко Гюров, който е лейтенант на Митьо Очите. Очите ме поръчва на Янко да ме намерят. Първо, едно от остриетата на Янко за наркотиците ме надупчи с нож. Идва на бара един с една качулка. Вика: „Ти ли си Клечката“, и ме бодна. За малко да ми изтече кръвта", продължава с разказа си, Милен Маджаров.


Следва втори опит за покушение. Дилър на Митьо Очите идва в къщата на Клечката и от името на големия бос иска пари заради наглата кражба. Нашият герой излъгал, че няма, и трябвало да плати със злато и техника.
"Бяхме голи с моята. Обух едни боксерки и взех стоманена пръчка. Като го зачуках в коридора, и го изхвърлих пребит навън. Имаше два самурайски меча вкъщи, взех единия и тръгнах да търся втория с БМВ-то. Паркирал отстрани на блока. Като ме видя, както пушеше цигара, изскочи направо през другата, а не шофьорската врата", доволен е от себе си Клечката.


След този случай идва и най-незабравимият момент за Маджаров. 30 дилъри с ножове идват да го колят в най-вървежната дискотека в Бургас по онова време - "Космос".
"Пращат един да ме вика. Бях пиян, имах кураж и не ми пукаше много. Заредих двата ножа "Солинген", купени от София. С един от тях направих и убийството по-късно. Звъннах на Тони Широката от Поморие, че ме колят. Той работеше заедно с Очите, когото по-късно го застреляха два пъти в гърба. Та той вдига 2-3 коли и до 25 минути беше пред дискотеката и се спасих."
След тази история Очите започнал да уважава Клечката. Дори го пазел в затвора в Бургас, където се засекли, докато несебърският бос изтърпявал 4-годишната си присъда за разпространение на дрога.


"Митьо Очите се оттегли, никой не работи вече за него. Всеки бачка за себе си, но всички му плащат процент за територията", хвърля бомбата Маджаров.
Той е категоричен, че Митьо е пазен от бивши служители на ДАНС, а парите му идвали също от хотели и заведения.
"Вече за нищо не могат да го закачат. Ще хващат единствено дилърите, които плащат само за територията. И няма как да те свържат с него. Виж как го е измислил. Митьо държеше и Плевен, и Хасково. Смятай чак къде се е бил разпрострял", разкрива още Клечката.


Най-оборотен продължавал да бъде Слънчев бряг. Сред основните играчи, воюващи за черноморския пазар, били Николай Мечков и Калин Кирязов-Киряза.
"Те са по-силни сега. Но те си имат остриета и хващат тях. Ако хванат депото, там са работниците, не шефовете. Колкото са се разбрали с Митьо, толкова плащат за територията. Не е еднакво за всички. Ако го навиеш и излъжеш за по-малко, ще е най-добре. Ако имаш средства, купуваш едно кило дрога, продаваш с двама-трима. Затова сега се водят войни и не могат да разделят територията. Няма най-отгоре лидер. И ти можеш да продаваш. Ако днеска караш „Ауди А8“, след 2-3 месеца вече ще си на S8", споделя още от мръсните тайни на наркобизнеса Милен Маджаров.
Днес Милен Маджаров е единственият с доживотна присъда у нас, който се ожени в затвора. Избраницата му Златина има дете от предишен брак, но склонила да се вземе с Милен зад решетките.

Реклама
Реклама
Реклама