Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4955082 www.bgdnes.bg

Ето ги най-големите БГ домати

2 кила тежат гигантите, отгледани в Зверино

Борислав РАДОСЛАВОВ

Леля Руми от живописното врачанско село Зверино отгледа най-големите и сочни български домати!


Близо 2 кг отсече кантарът на най-огромния от тях. С тази продукция всеотдайната и лъчезарна жена съвсем спокойно може да кандидатства за рекордите на "Гинес".

Реклама

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целият текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".


"Сама си направих разсада и си отгледах доматите в оранжерията. Нямам специална рецепта как да се отглеждат, просто ги поливам и пръскам редовно. Сортът се казва "Биволско сърце". И досега съм отглеждала големи домати, но колкото тези това лято не е имало", сподели пред "България Днес" грижовната Румяна, която се радва на поздравленията и обичта на голямото си семейство и цяло Зверино.


Огромните домати вече са в историята. Вкусните зеленчуци бяха откъснати и направени на салата.


"Първия път направихме една голяма салата само с най-големия домат. Сложих в нея и малко краставици. Седнахме седем човека и не успяхме да я изядем. Остана цяла чиния", разказа щастливата стопанка на домата рекордьор.


След като произведе вкусна и огромна продукция, достойна за "Гинес", леля Руми се радва на още по-голямо внимание от близки и приятели. Мнозина от тях си взимат разсад за оранжериите от нея, а от следващата година интересът ще бъде още по-голям, категорични са зверинчани.


"Не обичам да се хваля и да парадирам, не е в моя характер. Не продавам, а раздавам разсад и домати. Обичам да се грижа за тях и да произвеждам качествена продукция", споделя още опитната и тачена жена.

Реклама


В работата й помага най-вече любящият й съпруг Петър. Той измайсторил стъклената оранжерия, в която се раждат гигантските домати.


Характерни за сорта "Биволско сърце" са изключително едрите и вкусни домати, които наподобяват по форма и по големина сърце на бивол.


Плодовете на този сорт домати имат завидното средно тегло около 500 г - 1 кг. Но до 2 кг домат досега историята не помни такъв случай.


Друга любопитна особеност е леко бледорозовата кожица и много сочна и вкусна месеста част. Тези домати са изключително трайни след беритба и са подходящи за търговци и производители на домати. Поради добрия вкус се ценят много и за приготвяне на различни видове консерви - лютеница, кетчуп, варени цели домати и др.


Най-големият домат в света е отгледан от жителя на Минесота Дан Маккой. Теглото на зеленчука е 3,8 килограма.

Реклама
Реклама
Реклама