Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5060798 www.bgdnes.bg

Трупът на Никита от куфара още стои в моргата, никой не го е потърсил (обзор)

 

Трупът на 5-годишния Никита Плотников още стои в хладилна камера в софийската морга, стана ясно във вторник в Софийския градски съд.

Причината за това е, че тялото на детето още не е потърсено от роднините му, поясни след заседанието Капка Гергинова, защитник на обвинения за убийството Герман Костин. Тя обясни, че 2 експертизи противоречат на 3-а, която прокуратурата използвала, за да обвини клиента ѝ. Според тях смъртта настъпила от 3 до 5 дни преди да бъде намерен трупът. Това стана на 20 март, когато куфарът с тялото на детето бе открит в Искър край с. Долни Пасарел. Третата експертиза, която ползвала прокуратурата, обаче твърдяла, че смъртта настъпила около 1-1,5 месеца преди да открият тялото на Никита. Според разследването той бил удрян по главата до смърт, след това увит в хавлия, напъхан в куфар и хвърлен в реката, а смъртта е настъпила на 8 февруари.

Реклама

“Проблемът е, че аз искам още експертизи, а прокуратурата не и дори кани роднините да си вземат телцето”, каза Гергинова.

Въпреки поканите на прокуратурата обаче никой от роднините не е потърсил трупа.

Герман Костин, който е обвинен за убийството на момченцето, остава в ареста, реши съдия Десислав Любомиров. Магистратът посочи, че макар доказателствата срещу Костин да са косвени, те са достатъчни, за да се изведе обосновано предположение за авторство. По куфара, в който бе открито детето, бе намерена ДНК на обвиняемия. Мобилният му телефон пък бил засечен в клетката, в която е Долни Пасарел, на 8 февруари, когато се предполага, че е извършено убийството.

Костин обясни пред съда, че има здравословни проблеми и че не е извършил престъплението, за което го обвиняват. Адвокат Гергинова посочи, че мъжът сам е дошъл в България от Русия, след като от прокуратурата са го потърсили като свидетел, и поиска клиентът ѝ да бъде пуснат. Тя ще обжалва решението.

Костин е подозиран и за убийството на майката на Никита - Анна Леонтиева. Жената бе намерена мъртва на 2 март край Приморско. Тялото ѝ обаче бе разчленено от животни и затова не може да се определи точната причина за смъртта ѝ.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама