25 лв. за домашно кисело зеле

Иво АНГЕЛОВ
Около 25 лева ще струва тази година производството на кисело зеле в домашни условия, показа проверка на "България Днес". Тази сума е в пъти по-малка от парите, които потребителите биха дали, ако пазаруват продукта от търговската мрежа.
Частни производители и тържища в момента масово продават зеленчука на цена от около 50 стотинки за килограм. Така купуването на 30 кила за напълването на един средно голям бидон излиза около 15 лева. Червеното зеле, което се използва за оцветяването на ферментиралия сок, е около левче, но от него е необходима само една зелка.
И тази година най-популярни са българските сортове "Кьосе" и "Балкан", като според търговците е възможно близките седмици цените да паднат с няколко стотинки надолу, тъй като търсенето ще е голямо. Точно този период от годината е сред най-подходящите за започване на производство на домашно кисело зеле, за да бъде готово за коледната вечеря.
Отлични оферти има и в продажбите на бидони, като средно големи съдове могат да бъдат намерени в интернет базарите за около 10 лева. Големите супермаркети са готови да пуснат промоции, така че бидоните да бъдат на достъпна цена. 85-литровите съдове могат да бъдат купени за 20-25 лева, а тези с обем над 100 литра надхвърлят 30 лева. Производството на кисело зеле в домашни условия е в пъти по-евтино от магазина, където готовият продукт се продава за около 1 лев за килограм.
За поредна година костинбродското село Петърч, известно като столицата на зелето, предлага огромно разнообразие на ниски цени от вкусния зеленчук. Населеното място е известно с продукцията си и привлича хора от цяла България, които пазаруват от местните производители. Традиционно цените там са с няколко стотинки по-ниски от борсите. Петърч е известно още с кулинарните си фестивали, посветени на зелето, които събират множество хора на местния площад.
Киселото зеле е нискокалорична храна, богата на витамини (A, B, C и K) и минерални микроелементи. Последните се намират в киселото зеле както благодарение на свойствата на растението, така и заради морската сол, която се употребява при приготвянето на продукта. Поради високата си соленост не се препоръчва на хора, страдащи от бъбречнокаменна болест или хипертония, да го консумират в големи количества.