Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5723157 www.bgdnes.bg

Пазят Цвети от нов шок

Не е гледала състезанието, сподели таткото на гимнастичката

Бурните емоции, които взривиха страната след победата на ансамбъла по художествена гимнастика, останаха далеч от очите и ушите на гимнастичката Цвети Стоянова.
Девойката, която повече от два месеца се възстановява в "Пирогов" след полет от шестия етаж в столичния квартал "Надежда", е строго пазена от лекарите заради опасността от нов психически шок.
Всяко едно вълнение може да се окаже пагубно за състоянието на момичето, което бавно, но сигурно възвръща силите си зад стените на най-голямото спешно лечебно заведение у нас.
За изолацията на момичето споделиха пред вестника и близките на Стоянова, които са неотлъчно до нея от трагедията до днес.
"Цвети със сигурност не е гледала състезанието. Безспорно ще е щастлива за успеха на съотборничките си, но ще разбере, когато му дойде времето. Момичетата изпълниха чудесно задачата си и напълно заслужиха медалите" - това заяви пред "България Днес" бащата на Цвети - дългогодишният треньор по бокс Йордан Стоянов.
В последния ден от олимпиадата в Рио ансамбълът ни по художествена гимнастика завоюва трети медал. Бронзът отиде в ръцете на "златните" момичета, които се наредиха след Русия и Испания. Българките бяха втори след първите изпълнения и приключиха битката с бронз. Очаква се скоро девойките да се завърнат в родината, а някои от тях вече споделиха радостта си и в социалните мрежи. Въпреки силното вълнение те не забравиха съотборничката си.
"Ние успяхме! Цвети, ти беше с нас през цялото време!" - сподели публично Християна Тодорова.


Хриси е едно от четирите момичета, които заявиха, че прекратяват кариерата си. Единствено резервата Любомира Казанова, която замести Цвети Стоянова, все още не е казала окончателното си решение.
Цвети прекара повече от месец в централната реанимация на болницата, където състоянието й беше стабилизирано. Веднага след инцидента се наложи да бъде оперирана и далакът й да бъде изваден заради тежък кръвоизлив.

Реклама


От началото на месеца 21-годишната девойка е настанена в Клиниката по неврохирургия, където продължава лечението и лекарите са започнали да я раздвижват. Престоят на Стоянова се удължи за неуточнен период от време, след като надеждите да бъде изписана в средата на август не се изпълниха. Семейството на Цвети не се отдели и за миг от спортистката. Бабата, бащата и братът на момичето са неотлъчно до нея, а приятелят й - футболистът Александър Любенов, пътува до София при всеки удобен случай.
"Всеки ден съм при нея в болницата. Молим се скоро да се върне у дома" - коментира преди седмица пред вестника таткото на Цвети.


Лекарите са оптимисти, че възстановяването й върви по възможно най-добрия начин. За Стоянова са препоръчителни само разговори с най-близките й хора и всякакви излишни емоции могат да навредят на момичето. Ето защо Цвети не е следяла как се справят съотборничките й в Рио. За крехката девойка това щеше да е последното състезание. Гимнастичката е имала намерения да прекъсне кариерата си след олимпиадата.

Ина ИЛИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама