Избирайте пухкави зелки за туршията

Сортът "Балкан" е най-вкусен, 14 лева излиза кацата домашно кисело зеле
Доли ТАЧЕВА
Пухкавите зелки са тези, които са най-добри, за да си направите кисело зеле, категорични са продавачите. Този сорт няма да се къса по-късно, като втаса, и листата му ще са перфектни за сарми. По-скъпият сорт се казва "Балкан". Той е по-подходящ за затваряне в бидони, защото листата му са по-фини.
Обичайно хората взимат от по-евтиния сорт, казаха пред вестника продавачи на Женския пазар, където в момента зелето е преобладаваща стока.
Сметката показва, че тази година нашенците трябва да отделят по 14 лева, за да си напълнят бидоните с ароматното мезе, установи проверка на вестника. По пазарите зелките вървят по 0,40 лв., а по-хубавите сортове стигат до 0,60 лв., както бе и миналата година. За пореден сезон масово присъстват зелки от костинбродското село Петърч, известно още като столицата на зелето. Ако решите да пазарувате от по-големите търговски вериги, може да спестите 4-5 лева, тъй като в тях зелките се продават по около 30 стотинки за килограм.
Най-често зелето се слага в пластмасови бидони, които задължително трябва да се измият добре преди това. Абсолютно е забранено да се ползват алуминиеви съдове. Те се разяждат от млечната киселина и вредните вещества попадат в зелето и сока. Бидоните варират между 10 и 30 лева, в зависимост от големината им. Ако не сте толкова голям любител на зелевите листа може да си вземете и обикновена кофа с капак. Ефектът ще е същият. Остава вариантът и за готово кисело зеле, което е двойно по-скъпо - левче за килограм. Технологията за традиционната българска туршия не е сложна, но има тънкости. За по-бърза ферментация например е добре да се поставят няколко кочана царевица. За аромат в началото може да добавите по избор ябълка, дюля, лимон или лук. В сезона на вирусите традиционната за родната трапеза храна е естествено лекарство. Още древните елини лекували рани с кисело зеле. Препоръчвали го като най-доброто средство против безсъние. Доказано е отдавна, че зелето намалява активността на щитовидната жлеза и успокоява нервната система. Смята се също, че киселото зеле е като метла за стомаха. То помага и срещу рак на дебелото черво.
Сложете царевица
Ако към приготвеното зеле добавите червено, саламурата, известна като армея, ще се оцвети. Ако искате зелето да втаса по-бързо, добавете няколко кочана царевица. Ако сложите 1-2 кочана хрян, зелето ще се развали по-бавно. Използвайте морска сол.