Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6055336 www.bgdnes.bg

„Вила Ямбол“ пази духа на виното

В чест на св. Трифон лозари, винари и хиляди жители на Ямбол гонят зимата с километрично хоро, тонове от новото си вино КАБИЛЕ и кукери

Вино, произведено по древна тракийски рецепта, представи най-старата винарска изба в Южна България - "Вила Ямбол". За втора поредна година тя посвети своя празник Трифон Зарезан на лозаро-винарския бранш и жителите на града.
"Вила Ямбол" отново организира внушително винено събитие, с което въведе общността си в традициите и ритуалите на празника, които компанията наследява и съхранява от 1924 година насам.
В рамките на събитието бяха пресъздадени редица тракийски и винени обичаи, всички посветени на лозята и плодородието на земите. Ансамбъл "Тунджа" вдигна хиляди жители на километрични хора, а местните кукери представиха обичаи, с които прогонват зимата и злото и приветстват пролетта и плодородието. Цялата програма продължи няколко часа и успя да задържи вниманието на хилядите присъстващи гости на празника. Избата почерпи с над 3 тона от новата си марка вино "КАБИЛЕ", за да е берекет, както казват винарите.

Реклама


За втора година корифеят Ути Бъчваров направи кулинарно шоу, с което впечатли и нагости присъстващите семейства с винен кебап, сготвен на живо в най-големия тиган в България. Той тежи над 200 кг и побира близо 3000 порции, а капакът му се повдига със специален кран.
Тази година гвоздей в програмата бе Теодосий Спасов и неговата група, които посветиха своите ритми на траките, плодородието и виното.


Събитието премина под мотото "Пазим духа на виното" и бе посветено на новата марка. Тя е вдъхновена от древния тракийски град Кабиле, чиито разкопки край Ямбол подсказват за вековното винопроизводство и плодородието на земите в този край, които избата наследява и предава и до днес.
Потомствените винари от региона спазват стриктно всички ритуали на своя професионален празник, така, както са ги завещали дедите им. Всяка година стотиците служители зарязват заедно при изгрев слънце край село Тенево и поливат почвата обилно с червено вино, за да е плодородно лозето и сладко и сочно гроздето при гроздобер.
Винарите определят и своя нов Цар на лозето, както традицията повелява. Именно той трябва да се грижи за лозята и да носи отговорност наесен плодовете да са сочни и сладки, за да е отлична и винената реколта.
Реколта 2016 бе определена от национални експерти за най-добрата от над 13 години насам и още тогава избата обяви, че ще я пусне на пазара под новата си марка. Виното вече е бутилирано и скоро ще е в търговската мрежа, а жителите на Ямбол бяха първите, които го опитаха в рамките на празника за града.


Изпълнителният директор Красимир Аврамов вярва, че в почти всяко семейство в Ямбол има или е имало служител на избата, който е участвал в процеса по грижа за лозята или направата на вината и ракиите им. Затова и събитието им традиционно се посвещава на града и на богатата история във винопроизводството, която регионът съхранява и предава от поколения насам.
"Вила Ямбол" е с история от 1924 г. и е позната като най-старата изба в Южна България. Тя е производител на първата мускатова ракия у нас. Успешни марки на компанията са червените, бели и розе вина "Villa Yambol" и ракиите "Ямболска гроздова", "Стралджанска". Разполага с производствена база и винарна за микоривинификация в град Ямбол, както и голяма изба в гр. Стралджа. Производствената базата има възможност за преработка на 500 т суровина дневно, като има и 3 бутилиращи линии с капацитет от 3000 бутилки на час. Общият капацитет за преработка на грозде възлиза на над 16 млн. кг, а за съхранение - на над 18 млн. литрa. Компанията изпълнява поръчки за България и чужбина и разработва бутикови партиди. Избата обработва над 10 000 декара лозови масиви, като приоритет в инвестиционната й програма са обновяването и засаждането на нови. Част от сортовете грозде, които поддържа в региона на град Ямбол, са Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Пти Вердо от червените, както и Тамянка, Совиньон Блан, Юни Блан, Шардоне, Вионие, Просеко/Глера и Мускат Отонел от белите. Износът на компанията е утвърден на четири континента - САЩ, Африка, Европа и Азия.

      И Омир пише за него

Траките издигат в култ виното, което се слави като едно от най-добрите за времето си. Според Омир най-популярно било ароматното вино от Маронея, град в тогавашна Тракия, което Одисей използвал, за да упои циклопът Полифем, преди да го ослепи.


Виното за траките е било сакрално питие, свързвано с раждането и смъртта. С него са били свързани различни тайнства и мистерии, най-често посветени на Дионисий или Орфей.

Реклама
Реклама
Реклама