Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6082680 www.bgdnes.bg

Домоуправителят на циганския блок в кв. „Дружба“: Страх ме е, ще заколят с брадва 6-годишния ми син

"Моля се на Господ поне съпругата и шестгодишният ми син да останат живи. Аз самият мога да се защитавам, но те са обречени, ако хората не ме подкрепят", отчаяно помоли за помощ 36-годишният Георги Каменов от блок 5 на софийския квартал "Дружба 1". Каменов живее в панелката, а съседи са му множество социално слаби роми, настанени от общината.
Като домоуправител Каменов често влиза в конфликт с останалите обитатели заради постоянните скандали, трошене на общите части, кражби на ток и среднощна силна музика. Така повечето прозорци на стълбищата са постоянно строшени и Георги и малцината мирни съседи се принуждават да купят нова дограма със собствени средства. Входът от години няма и асансьор, защото кабината е запалена, за да се откраднат кабелите. Дълго време избухналите скандали се разминават само с отправени заплахи и обиди. Нещата ескалират зловещо в събота вечерта. Повод е отправена забележка от Каменов към негов комшия, който в опит да си пусне нелегално ток изгаря инсталацията. Георги моли циганина да плати част от разходите за ремонт на инсталацията. Вместо отговор комшията вика на помощ десетина други цигани. Ромите се въоръжават с брадви, чукове и ножове. Издебват мъжа пред блока и нападат домоуправителя.
Развилнялата се тълпа не се впечатлява и от факта, че Георги е наобиколен от две жени и няколко деца.
"Само късметът ме опази жив. Един от циганите ме нападна в гръб и понечи да ме удари с брадва по главата. Добре че едно от децата в последния момент извика и успях да се отдръпна. В този момент няколко други човека тръгнаха към мен с железа и чукове, сипейки заплахи към цялото ми семейство. Крещяха, че ако продължа да се оплаквам, няма да оцелея дълго", спомня си за преживения ужас Георги Каменов.
Мъжът е спасен от сигурна смърт благодарение на бързата намеса на полицията. Виждайки, че нещата стават страшни, той успява да позвъни за помощ на дежурния в районното. Униформените нямат нужда от дълги обяснения, защото десетки пъти са се отзовавали на помощ след скандали между Каменов и циганите от блока.
Пред ченгетата ромите обясняват, че Георги ги е нападнал, те са невинни жертви, а хладното оръжие им трябвало за самоотбрана. Макар останалите свидетели да твърдят друго, полицаите задържат единствено домоуправителя.
След като дава обяснения, Каменов е пуснат, но междувременно близките му получават нови директни заплахи за убийство.
За да спаси семейството си, мъжът е принуден целия ден в неделя да не мърда от жилището. Близки и приятели, извикани на помощ, постоянно дежурят в района, а други са при него, готови да отбият очакваната атака.
Каменов се престрашава да излезе навън едва вчера сутринта.
"Излязох, за да купя храна от магазина и отпред веднага ме пресрещна един от тарторите на циганите, а останалите го чакаха наблизо. Щом ме видя, веднага извика: „Тия дни ще разбереш, че няма милост. Внимавай много, защото първият пострадал ще е синът ти", изкрещял мургавият бабаит.
Пребледнял от ужас, Георги веднага се прибира и подава поредния сигнал и до полицията. Малко преди обяд на място са изпратени няколко патрулки.
Влизайки вътре, един от униформените вижда треперещия 6-годишен син на домоуправителя и пита защо детето не е на градина.
"Как да го пусна, като няма гаранция, че ще се върне жив. Няколко пъти циганите директно ми заявиха, че ще го заколят, ако продължавам да им преча", обяснил на ченгетата Георги Каменов.

МВР нехае за терора

Скандалът между циганите в блок 5 и домоуправителя Георги Каменов се точи от години. Самият той е подавал десетки сигнали, но реакция така и няма. Повод са неплащаните от ромите сметки за ток вода и наем на общинските жилища. Безхаберието се точи от десетилетие и така на всяко семейство се натрупва дълг от десетки хиляди левове. След като от ЧЕЗ спират тока в целия блок, останалите обитатели са принудени да покриват задълженията на мургавите си съседи, за да имат електричество в собствените си домове. Ромите от своя страна пък веднага се връзват нелегално към тях, предизвиквайки аварии в инсталацията.
"Кметът на район „Дружба“ е отлично запознат със случая. Дотолкова вече му е писнало от сигналите, че отказва да ни приеме. От няколко месеца спря да си вдига и телефона. Когато си запиша час за среща в приемния му ден, отказва дори да ни погледне и отменя всички срещи", разказва Каменов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама