Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6328015 www.bgdnes.bg

Аспарух и Левски са торти

Виктория СТОЯНОВА

Хан Аспарух, цар Симеон Велики, Васил Левски и редица български владетели се превърнаха в торти!


Идеята ханове и царе да станат сладкиши е на реставраторката Мария Озтюрк. Българката живее от 16 години в Турция, но никога не забравя родината си. Именно това е причината тя да се свърже с няколко българки - любителки сладкарки, и да създадат колаборацията "Моята България", представяща 17 торти, които изобразяват исторически личности и символи, с които страната ни се гордее. Десертите са с дъх на ванилия и привличат с шоколадов вкус.

Реклама


Една от най-внушителните торти е бюстът на хан Аспарух. Той е изработен от маршмелоу (сладки бонбонки), едър ориз (ризон), шоколад и паста за моделиране, а отвътре се крепи на стиропорено скеле. Захарното произведение е направено във Великобритания от българката Златина Луис.


Повечето торти в проекта се крепят на стиропорени макети, като само външната обвивка е от захар и се яде. Все пак някои от сладкишите могат да бъдат изядени напълно.


Мария разкри, че за направата на тортите се свързва с българки от цял свят, които работят близо 5 месеца над тортите си. "Искахме да представим колекцията по повод 24 май, да покажем, че България има с какво да се гордее, въпреки че е малка страна. Общувахме само онлайн, не сме се виждали, колекцията също представихме в интернет. Предложих проекта на много сладкари, които познавам. Отзоваха се 17 българки, които живеят по цял свят. Интересно е, че всички практикуват сладкарството непрофесионално, като хоби, сред момичетата има съдийка и певица".


В българската колекция се откроява захарната миниатюра на цар Симеон І Велики, която се побира в длан и е едва 20 см. Най-сладката родна трапеза също може да бъде изядена. Тя е направена от Зорница Никифорова от Варна, а за направата са използвани бисквити и вафлена хартия. На миниатюрната трапеза намират място баница, шопска салата, боб и таратор.


Най-символичната торта е на инженерката Марина Дановска, която събира едни от най-значимите български имена върху сладкиша си. Най-отдолу са поставени златни български венци, след това отдава дължимото на хан Аспарух, по-нагоре са ликовете на духовните братя Кирил и Методий, а на върха е Апостола на свободата Васил Левски.

Реклама

Сред останалите сладки творби са панагюрското съкровище, родопски къщи, кукери, а най-голямата и детайлно изработена торта е копие на храм-паметника "Св. Александър Невски".


Мария сподели, че сладкарската колекция не е спечелила награди и не е изложена никъде поради факта, че тортите се намират в различни краища на света.
Българката не крие, че обмисля и друг сладкарски проект, свързан с България, през следващата година. "Имаме идея да направим нова българска колекция. Този път ще се съберем и ще я направим в България, където и ще бъде изложена, но това ще се случи следващата година", завърши родолюбката.

Творба върху семка

"Момичето с ябълките" е един от напълно ядливите проекти. Върху захарна палитра е пресъздаден известният портрет на художника Владимир Димитров-Майстора - "Момичето с ябълките", а на малка семка от разрязана ябълка е нарисуван автопортрет на световноизвестния художник.

Палитрата олицетворява таланта на Майстора. Сладкото изкушение е дело на инициаторката на проекта "Моята България" Мария Озтюрк. "За мен това са произведения на изкуството, а не торти", призна българката.

Реклама
Реклама
Реклама