Бира от ориз лекува сърцето

Новото питие, създадено от БАН, пази от рак и сваля теглото
Борислав РАДОСЛАВОВ
Здравословна бира, която пази от сърдечно-съдови заболява и рак, разработиха наши учени от БАН.
Експерти от Института по криобиология и хранителни технологии използват пивна мъст от ечемичен малц с добавени просо, царевичен грис и ориз в различни съотношения и два щама пивни дрожди от колекцията на института.
Основната цел на новото пиво е да задоволи потребностите на хора, които имат непоносимост към глутена, споделят от института. До края на годината предстои специалистите да приключат с разработването на задачата.
"Приехме като предизвикателство направата на такова пиво, за да бъдем в крак с новото време и технологии. Консумирането на нашата напитка е приятно и полезно", споделя създателят на иновативната напитка проф. Габриела Маринова. Тя е директор на Института по криобиология при БАН.
Проучване на специалистите показало, че умерената консумация на пивото подпомага метаболизма и разграждането на мазнините в тялото, предпазва от рак и извайва фигурата. Оказва се, че за биреното коремче не е виновна чак толкова газираната напитка, а количеството, което пиячите поглъщат. Дневната доза за жени не бива да надвишава 600 мл, а силният пол е добре да си позволява не повече от литър на ден.
Според проф. Габриела Маринова бирата подпомага работата на стомаха и повишава скоростта на метаболизма, така че са страхотни помощници в борбата с наднорменото тегло. Освен това регулира нивото на кръвната захар и лошия холестерол, действа като превенция срещу сърдечно-съдови и ракови заболявания, заздравява имунната система и подпомага тялото при отделянето на токсини.