Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6345480 www.bgdnes.bg

Хайде на по халба! Бирата – натуралност, настроение и кехлибарени мигове с приятели advertorial icon

Днес, на Илинден българските пивовари отбелязват професионалния си празник, защото пророк Илия е избран за техен покровител от игумена на Бачковския манастир епископ Наум преди близо 25 години. Това е добър повод да си припомним любопитни факти за бирата и защо човечеството обича тази напитка още от древността.

Бирата е едно от най-старите алкохолни питиета в света и е най-консумираната и днес след водата и чая. Тя е оптимална и балансирана напитка, със сравнително ниско съдържание на алкохол и ценни хранителни съставки.

От много години и на много езици ние вдигаме чаши с бира, за да си кажем „Наздраве“. Може би сме усетили подсъзнателно, че в пълната с кехлибарена напитка халба има вещества, полезни за нас. Стотици научни изследвания потвърждават нашите надежди – пивото, което при умерена консумация носи наслада, приятно настроение и мигове на общуване с приятели, може да бъде част от здравословния стил на живот.

Знаете ли, че…

Бирата е продукт на естествена ферментация и се произвежда от пълноценни натурални суровини - малц, хмел, пивни дрожди и вода.

В Европа се произвеждат над 100 стила и 50 000 марки пиво, но вечният шлагер е светлият лагер.

Пивото не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари.

Умерената консумация на бира не води до напълняване. Редица научни изследвания развенчаха мита за „биреното коремче”.

В 100 мл. стандартна бира се съдържат 45 калории, а при безалкохолната те са едва 22.

Пивото е единственият значим източник на хмел, затова всички ползи от хмела са присъщи единствено и само на кехлибарената напитка.

Бирата е богат източник на разтворими фибри. Те поддържат редовната функция на стомаха, спомагат за храносмилането и намаляват нивата на холестерол.

Най-новите научни факти показват, че само бирата и млякото съдържат молекулата никотинамид рибозид. Тя подобрява метаболизма в клетките, предпазва от затлъстяване, засилва мускулите и удължава живота.

В пивото има много витамини от групата В - тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пантетонова киселина (В5), пиридоксин (В6), фолиева киселина (В9) и коболамин (В12).

Благодарение на малца и хмела, пивото е изключително богато на антиоксиданти, а те помагат за борбата със свободните радикали и поддържане на младостта.

Бирата ускорява обмяната на веществата в организма.

Пенливата напитка съдържа вещества, които стимулират имунната система.

Хмелът в бирата „отключва” ендорфините в мозъка, които са хормоните на радостта.

Пивото подпомага красотата, като бирената мая има силно положително въздействие върху кожата, ноктите и косата на човека.

Мъдростта е в мярката

Под умерена консумация на бира се разбира консумация на пиво в разумни граници, поставени от собственото ни здраве, от обществото, в което живеем, от задълженията ни към семейството, приятелите, колегите. Това означава от 1 до 3 стандартни питиета (330 мл.) бира на ден, до 5 пъти в седмицата.

Как се майстори бира

Любопитно ли ви е как се приготвя бира? Процесът не е никак лесен, но е много интересен. За майсторите пивовари превръщането на малкото ечемичено зрънце в кехлибарена пенлива напитка не е загадка, но е истинско предизвикателство да „уловиш“ магията на пивопроизводството.

Пивоваренето започва с приемане, съхранение, пречистване и смилане на малца. След това идва ред на майшуването - при него смленият малц се смесва с вода и се формира т.нар. малцова каша.

Майшуването е един от най-сложните процеси в пивопроизводството. Осъществява се в смесително-озахарителни апарати, даващи възможност за загряване и непрекъснато разбъркване на малцовата каша. Следва филтриране, за да се отдели пивната мъст – комбинация от вода и екстрактни вещества.
Пивната мъст се вари и по време на този етап се добавя хмел, който дава специфичната горчивина и фин аромат на пивото. После мъстта се охлажда, аерира и се заквасва с чиста култура пивни дрожди.

Едно от главните условия за пълноценно и професионално използване на маята е изключително високата степен на чистота в пивопроизводството.

Дрождите осъществяват алкохолната ферментация, като по време на процеса трансформират различни вещества в други. Захарите, получени при майшуването, се превръщат основно в алкохол и въглероден диоксид. Благодарение на това, пивото е напитка с напълно естествено алкохолно съдържание и газировка. Формират се и множество други продукти, които придават специфичните ароматично-вкусови качества на пивото. Следва доферментиране и съзряване на бирата.

След приключване на цялостния ферментационен процес идва ред на окончателната филтрация на пивото. Така то добива своята кристална бистрота и блясък.

Последният процес преди бутилирането се нарича успокояване. Пивото остава в покой, за да се възстанови равновесието в напитката, след което в различни опаковки бирата поема своя път към потребителите.

Пивоварната индустрия у нас има безспорна висока репутация и печели 73,7% одобрение сред българите. По този показател сме втори в Европа, след Чехия. Това показват резултатите от eвропейското проучване на международния Reputation Institute от октормври 2016 г

Реклама
Реклама
Реклама