Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6383139 www.bgdnes.bg

Проф. Димитър Белоречков: Няма отровни яйца у нас!

Вносът от Полша е съмнителен, дано не дойде проблем оттам

КОЙ Е ТОЙ

Проф. Димитър Белоречков е председател на Съюза на птицевъдите в България. Той представлява птицевъдите и птицепреработвателите пред държавните органи и обществените организации в страна и в чужбина. "България Днес" се свърза с него, за да разкаже има ли реална заплаха от заразени вносни яйца у нас. Какво разкри за европейските ферми и родната продукция той четете в следващите редове.

Доли ТАЧЕВА

- Г-н Белоречков, преди седмица изтеглиха от продажба милиони яйца от Холандия, Германия и Белгия, защото в тях откриха отровното вещество фипотронил. Възможно ли е част от тези яйца да са попаднали и у нас?
- Засега знам, че нямаме внос нито от Холандия, нито от Германия, нито от Белгия. Нямаме данни да е влезнало такова чудо тук. Ако стане нещо такова, би трябвало да го уловят още на границата и да го върнат. За това трябва да се обърнете към Българската агенция по безопасност на храните. За последно проблем имаше с яйца от Полша, които бяха със салмонела. В момента отново се внасят яйца оттам. Надявам се този път да няма проблеми, но е много възможно пазарът пак да гръмне. Това е по-сериозният проблем.
- Има ли повод за притеснение за продуктите, съдържащи яйца, внесени от тези държави?
- Има опасност да се внесат изсушени яйца. Те се ползват в сладкарството и в направата на най-различни продукти. Би следвало да не се внасят никакви продукти от тези държави, докато не се изясни картината.
- Как може да разпознаем отровните яйца?
- Първото нещо, което обикновеният потребител трябва да погледне, е двете букви на опаковката. Те показват от коя държава идват яйцата. NL е Холандия. Препоръчвам да взимат български яйца с маркировка BG, за да са сигурни поне засега. Освен държавата хората трябва да поглеждат и срока на годност. Особено в малките магазини или там, където не ги съхраняват в хладилни витрини. Важно е, след като закупят яйцата, първата им работа, след като се приберат, е да ги сложат с кутийката в хладилник. Оттам да ги взимат и консумират. Ако са на температура над 18 градуса, яйцата се развалят.
- До какви последствия може да доведе консумацията на заразени яйца?
- Количеството, което е открито в гореспоменатите държави, е под допустимите норми. Според данни на германски институт това количество фипронил, което е проникнало в яйцата, позволява да се консумират до 1-2 на седмица. По-сериозната консумация би довела до пагубни последствия за организма.
- За какво се използва това вещество по принцип и как е попаднало в кокошките, а след това и в яйцата?
- Фипронилът се използва срещу въшки, бълхи, кърлежи, хлебарки и други. В Холандия случаят е, че явно са смесили този препарат с други подобни, за да усилят неговото действие. Всеизвестно е, че специално там и в Белгия има много птици, които се отглеждат в стари сгради. А в тях виреят кърлежи. Пръскането срещу такива вредители е задължително.
- От кои страни внасяме най-често яйца?
- От Полша и Румъния. От Холандия от години не са внасяни яйца, доколкото ми е известно.
- Какво е качеството на яйцата у нас?
- Не бива да се хвалим, но е едно от най-добрите в Европа. При нас не се използват трупно и рибно брашно. Така че няма опасност тези яйца нито да миришат, нито да са носители на салмонела. Поддържа се едно много високо ниво на контрол и самоконтрол. Много е хубаво също, че повечето български предприятия сами си произвеждат фуража.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама