Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6416869 www.bgdnes.bg

Курбан от 4 тона месо

Обредът е от векове и е плашил турците

Село изяде 1 бик, 2 крави, 29 овце и 300 кг телешко

Надя Панкова

Курбан за 12 хиляди души от над четири тона месо. С този рекорд завъртяха главата на цяла България драгушиновци преди броени дни. Традиционният курбан на самоковското село буквално се бори за рекордите на Гинес.
По традиция празничното сборище се състоя в двора на църквата "Свети Теодор Тирон". Над 300 килограма телешко месо, цял бик, две крави, 29 овце и 60 кг купешко месо паднаха в казана за здравето на драгушинци и празника на селото. Кметът Георги Хаджийски, който сам пазарува за курбана, обаче разказва, че селото няма амбиция да покорява рекорди. Курбанът бил традиция от преди турското робство, казва управникът, който лично хванал ножа, за да помогне на главния готвач Сотир Велчев-Соте.


"Преди турското робство празникът на селото се е чествал в близост до параклиса "Свети Дух". Цялата околия се е веселила там, заформяли са се софри на близката поляна. По време на робството обаче турците забраняват събора, за да не се събират много хора на едно място, което създавало у тях опасението за бъдещо въстание. Оттогава мястото на честването на празника е изместено", разказва кметът Хаджийски. Курбанът, за който освен колосалното количество месо отидоха и десетки килограми зеленчуци, лук, чушки и моркови, е свързан и с най-милото на драгушинци - щъркелите. Селото е прочуто с многото гнезда и когато "изпратят щъркелите" на юг, местните знаят, че е време за традиционния курбан.


Кметът, който е известен етнограф, историк и писател, смаял съселяните си, като лично хванал ножа и започнал да разфасова огромните животни, паднали в жертва за курбана. Помогнал и на жените, чиято задача била да белят и режат зеленчуците. Но по традиция, която според драгушинци няма как да бъде нарушена, за курбана отговарял лично Соте. Въпреки двадесетте си помощници, сред които и невръстният 5-годишен Радослав, Соте не давал никой да припари над 30-те казана, щом месото се озовяло под нажежените капаци. Курбанът по стара традиция бе осветен най-напред от отец Петър, а след това нападнат от драгушинци.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама