Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6460291 www.bgdnes.bg

Искрен Пецов, поп певец: Нудист съм по душа

В Гърция се съблякох гол на плажа и ме изгониха 

Кой е той

Роден е в Русе в семейство на учители. От 1973-а живее в София. Завършва 9-а френска езикова гимназия, а по-късно ВИИ „Карл Маркс“ - София. През 1988 г. започва да записва за БНР и „Балкантон“. Досега има създадени над 50 песни, като е автор на над 30 от тях, и заснети над 20 видеоклипа. През 1996-а основава група "Латинопартизани", с която работи и до днес. През годините се изявява като водещ в Дарик радио, БНТ, Нова тв и др. Един от най-известните нудисти в България.

Ани Романова

Снимки: Личен профил, Фейсбук

- Ти си един от най-известните нудисти. Кога и как го реши?
- Стана съвсем изненадващо преди години. Бях на 17-18 и с приятели бяхме на море на къмпинг. Случайно открихме една голяма пътека, водеща нанякъде. Любопитството ни отведе по нея. Оказа се, че стига до прекрасно свободно място, където хората са свободни и си общуват съвсем свободно помежду си.

Реклама


- Още ли си нудист?
- Вече рядко ходя на нудистки плажове, но съм нудист по душа - нудизмът е състояние на духа. А основната причина да разредя нудизма е, че когато съм близо до морето, карам кайт сърф (сърф, движен от хвърчило - б.р.), а при него има специален костюм. От 7-8 години кайтът е голямата ми мания. А и по морето имам непрекъснато участия цяло лято, така че все по-рядко мога да ида просто да си почивам.


- В сряда имаше протест на нудистите „Да спасим плажа „Делфин“ в Ахтопол. Ти би ли подкрепил този протест?
- Познавам този плаж, той беше единственият обособен нудистки след промените - от 30-ина години насам. Обичам „Делфин“, там наистина 90% от плажуващите бяха нудисти - културни, интелигентни хора, компании, които поддържат чистота, държат се добре на плажа... А и трябва да има единични такива места, които да дадат възможност на хора с „религия нудизъм“ да продължат да я изповядват. Все пак следва да остане поне едно кътче, некомерсиализирано от скъпи барове, чадъри, шезлонги и всички гадости на търговията. С лукс плажове е пълно и на север, и на юг по Черноморието. Затова оставете поне едно малко местенце без скъпарски съоръжения, на което човек може да си седна на хавлийката на плажа, да се наслаждава на слънцето и морето и да е в единение с природата. Затова категорично бих подкрепил протеста за запазване на "Делфин"!


- Какво е положението на нудизма у нас към момента?
- На север има останали няколко нуди места, на които хората могат да се съблекат на плажа. Но като цяло има обществено нагнетяване по темата, поради което нудизмът си отива, изчезва. Налагат се други ценности - навсякъде се прокламира, че това е нещо лошо, връщащо ни назад, и ние трябва да се обличаме с текстилните си дрешки, да следваме модата, която ни облича със скъпарски парцалки... Ето, това се налага от социума и медиите. Затова за съжаление у нас има все по-малко ентусиасти да го практикуват. Лично аз обаче зная как да изживея живота си!


- Успя ли и това лято да обиколиш родното Черноморие, къде пя?
- Започнах с участия и концерти от Синеморец, Ахтопол, Созопол, Приморско, Слънчев бряг и стигнах до Варна, Балчик, Крапец... Напоследък съм влюбен в с. Крапец, което е едно прекрасно място, на което все още човек може спокойно да се съблече, там именно и карам кайт сърф. Мястото за съжаление вече започна да се комерсиализира и не мисля, че ще се запази за по-дълго време, а ще се промени с бързи крачки. По принцип през последните години Северното Черноморие е по-запазено от Южното - Северното се превърна в това, което бе Южното преди трийсетина години.


- Овладя ли вече кайта?
- Карам от 2008-а, научих се за месец, но човек винаги има какво още да усъвършенства.


- Къде спиш на морето - на палатка или в хотел?
- Спя на хотел, защото е по-удобно заради концертите и ангажиментите ми, но съм спал, разбира се, много пъти и на палатка. Сега обаче не съм далеч от мисълта да си купя кемпър-каравана, ако все още са останали места за къмпингуване у нас дотогава.

Реклама


- Беше за няколко дни в румънския морски курорт Вама Вече. Какво те впечатли там?
- Курортът е на границата, това е най-южната и купонджийска точка на страната. Вама Вече е култово място за румънците - такива места у нас вече няма! Мястото е с палатки, там ходят млади хора, повлияни още от времето на „Удсток“. Те мислят сводно, изказват се свободно, а сред тях, разбира се, има и нудисти. Това е една хипария, която много ми харесва! Със сълзи на очи гледах последните мохикани, защото и там комерсът настъпва бързо. Подобно място имаше преди над 15 г. в Созопол, а последното бе в Каварна по време на рок фестовете.


- Позволен ли е нудизмът по други световни курорти, на които си бил?
- Веднъж в Гърция се съблякох на плажа и веднага ме изгониха от него, а по други морски чужди курорти не съм го правил. Това е, както вече обясних, поради налаганите псевдоценности и култура, които отричат нудизма като свобода на духа и близост с природата. Може би нудизмът ще остане в някоя забравена държава като Албания...


- Как би коментирал чистотата по родното Черноморие?
- През последните години се забелязва напредък. Хората се понаучиха да пазят чистота и в този смисъл не съм толкова черноглед, мисля, че нещата се променят към добро. Може би все пак нашенци се понаучиха на чистота от чужбина.


- Как отпразнува рождения си ден преди две седмици?
- Както обикновено бях на работа - в Балчик. Който мина, го почерпих. Но от години не обръщам внимание на рождения си ден и рядко правя нещо специално. Първо, защото обикновено на този ден съм на работа, второ, защото целият ми живот е минал в празници и купони, все пак работата ми е да веселя и хората със своите песни.


- Със съпругата ти Диди сте заедно от над четвърт век. Не е ли време да я смениш?
- Вече смених жена си! Два пъти! В предаването „Размяна на съпруги“, защото участвахме два пъти! (Смее се.)


- Последното ти авторско парче е „Обречена любов“. Върху какво работиш сега?
- Върху един проект със 100 Кила. Това са две парчета, като първото е 100 Кила фийт Искрен, а второто е дуетно, това са едни интересни неща, които предстоят напред във времето. 100 Кила ме потърси за съдействие, защото работи в моя модерен стил - реге тон, и имаме много допирни точки. Опитвам да издам и дуетния ми албум. Ще има около 12,13 дуета с различни певци и певици.

Реклама
Реклама
Реклама