Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6478500 www.bgdnes.bg

Отец Силвестър: Не убивайте сиамските близнаци!

Това ще бъде неоправдан лекарски експеримент

Борислав РАДОСЛАВОВ

"За всеки православен християнин абортът е убийство, а сега се иска лекари да убият едно дете. Без гаранция, че другото ще оцелее."


Това сподели пред "България Днес" отец Силвестър Янакиев по повод възможността сиамските близнаци от Сливен да бъдат разделени хирургично в клиника в Ню Йорк, откъдето е единствената лекарска оферта досега.

Реклама


Духовният надзорник на Сливенска епархия е твърдо против "идеята по-слабо развитият човек да бъде погубен за сметка на по-здравия".


"Ако едното бебе е изключително зле и има реална опасност за живота и то не може да бъде спасено, тогава изходът е ясен. Но не одобрявам подобен човешки експеримент, в който човек е възприеман като парче месо, а не жив организъм", сподели пред вестника духовникът.


Божият служител направи интересна аналогия с желанието на близките за разделяне на Богдан и Янко.


"Подобна мисъл кореспондира с деликатното ми и справедливо предложение за хуманна евтаназия на всички депутати, изкарали по два мандата. Да бъде безболезнена и поета от здравната каса. Така обществото ще е доволно, а се спестяват и средства на близките", заяви отец Силвестър.


Състоянието на сиамските близнаци се влошава след приемането им в "Пирогов", алармираха преди няколко дни техни близки. Децата бяха изпратени там за изследвания, след като повече от година бяха настанени в Дом за деца в Бургас.


През август клиника в Ню Йорк изпрати отговор до Фонда за лечение на деца в чужбина, че е готова да приеме и оперира сиамските близнаци. Операцията по разделянето е сложна и в България няма кой да я извърши. Това беше становището на наши лекари след раждането на момченцата през 2016-а.

Реклама
Реклама
Реклама