Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6492230 www.bgdnes.bg

Касапинът от „Соло“ засечен в Германия

Илиян Тодоров се надсмива над Интерпол в интернет форуми

Касапинът Илиян Тодоров, затрил двама младежи пред дискотека „Соло“, живее необезпокояван в Германия, показа проверка на "България Днес". Без да му пука, че агенти на Интерпол го издирват по цял свят, Тодоров и до ден днешен коментира случая със закланите от него студенти Кирил Въжаров и Васил Александров. В повечето от писанията си той открито се надсмива над възможността да понесе отговорност за пиянския инцидент, довел до бруталното убийство на двамата младежи в нощта на 18 април 2009 г.


След изпълнен с драматични обрати и множество скандали процес Тодоров бе осъден на доживотен затвор. Преди да се стигне до това, Илиян бе оправдан и пуснат на свобода от съдия Румяна Ченалова с мотиви, смятани от мнозина юристи за изключително спорни. Това дава възможност на касапина да реализира дълго планираното си бягство с помощта на фалшив паспорт. В началото на декември 2013 г. съдебната грешка е поправена от Върховния касационен съд, но Илиян Тодоров вече се е превърнал в поредния беглец от правосъдието.
Според оперативна информация касапинът духва с кола през Гърция, придружаван от приятелка. Пред "24 часа" ченгета коментират, че от Гърция Тодоров се насочва към Англия. След това следите му са засечени в Латвия и Швеция. Разследващи подозират, че през това време касапинът от „Соло“ се е издържал с пари, пратени му от неговите родители. Основание за това им дава фактът, че два месеца след като Тодор е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол, неговият баща продава два свои имота.
Малко след като присъдата му влезе в сила, беглецът обяви своята версия за случилото си пред дискотека „Соло“. В три свои клипа, разпратени до медиите, Тодоров обяви, че не той е убиецът на Васил Александров и Кирил Въжаров. Признава, че е бил пред дискотеката, но физическият извършител на касапницата е друг. Илиян дори има наглостта да обвини роднините на загиналите момчета, че от алчност да получат голяма кръвнина са го нарочили за убиец. Повод бил фактът, че баща му е известен политик от БСП.
В наглите видеа касапинът така и не посочва къде се крие. Неофициално тогава ченгета коментираха, че клипът е заснет в Англия. След избухналия скандал Отделът за борба с компютърните престъпления в ГДБОП опита да направи експертиза откъде са качени клиповете. Резултати и до ден днешен не са обявени. По неофициална информация местоположението на убиеца е засечено, но той успява да се измъкне, преди да бъде задържан от чуждите ченгета.
Следват няколко години мълчание, през които убиецът работи под чужда самоличност в различни части на Европа.
Касапинът от „Соло“ излиза отново на светло едва преди няколко месеца, алармират приятели на убитите момчета. Междувременно Илиян Тодоров е включен в класацията на немски интернет сайт за 20-те най-издирвани убийци в Европа. В дискусията към темата неизвестен потребител дори е направил и галерия на издирваните главорези. Там вместо снимката на Илиян е поставен колаж, показващ доволен младеж, лапнал огромна цигара, с надпис на шапката си "Гангстерски живот".

Реклама

Разразилата се дискусия е засечена и от приятели на убитите младежи, които често търсят в интернет информация за убиеца. По думите им авторът на колажа в свои коментари на няколко пъти признава, че познава убиеца Илиян. Дори иронично призовава ченгетата да заловят Илиян, когото назовава с прякора Шерлок Холмс. Индиректни намеци дори подсказват, че това е самият той. Част от тях впоследствие са изтрити.
И до момента във форума стои коментар с емотикони на хилещо се човече под въпроса дали някога ще бъде заловен Илиян Венциславов Тодоров.


Подобни коментари анонимният авер на касапина прави и в американски юридически сайт, обсъждащ случая със странната оправдателна присъда и бягството на Тодоров.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама