Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6498523 www.bgdnes.bg

Русенските рекетьори пускали ток на жертвите си

С метални палки и електрошок русенските рекетьори измъчвали жертвите си, за да подпишат записи на заповеди за колосални суми. Част от "инструментите", с които изнудвачите всявали страх, са открити при личните обиски на арестуваните, научи "България Днес".
Ченгетата конфискували 4 броя метални палки, три пистолета, ножове и 400 грама тротил по време на акцията. Боен арсенал от патрони и пушкала бил открит в претърсените обекти, които въртял тарторът на бандата.
У един от задържаните е открита и електрошокова палка, за която в разпитите си разказва една от жертвите.
Общо 10 души бяха закопчани в мащабната акция на ГДБОП в събота в Русе. Според специализираната прокуратура ръководител на бандата за рекет е братът на депутата от БСП Георги Стоилов - Илия. Той държи нощни клубове в града, както и заложни къщи. Обектите са били претарашени веднага след арестите.
За Илия Стоилов е работил и Мануел - син на шефа на КАТ Ц Русе, Михаил Манов, сочи още разследването. Той също е арестуван по време на акцията.
Сред задържаните има и жена, която е участвала активно в отвличанията на бандата. Едно от тях е извършено на 30 март 2015 г. Жертвата е служител в един от обектите на сочения за тартор Илия Стоилов. Похитеният бил заподозрян, че краде оборот. Затова последвало наказание. Със сила и заплахи нелоялният служител е бил принуден да поеме имуществено задължение към боса си. Той е заставен да подпише запис на заповед на стойност 100 хиляди лева. За този случай потвърди и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова след акцията.
В неделя специализираният съд остави 8 души в ареста по обвинение за участие в бандата, притежание на оръжие и наркотици.
Според обвинението Илия Стоилов е действал като подбудител, а катаджийският син Мануел е бил сред приближените му. Бащата на Мануел Ц Михаил, се ползва с противоречива репутация в Русе. Той е бил назначен в последния момент от управлението на служебния министър Пламен Узунов.
Задържаните са били разпознати от жертвите. Срещу тях са свидетелствали 15 души. Двама от потърпевшите са с тайна самоличност, защото се страхуват за живота си, разкриха разследващите.
По време на претърсванията са открити множество оръжия, за които бандата се сдобила с отделни обвинения. На намерените наркотици се прави химичен анализ. Конфискувани са и 2000 евро - пари, които според обвинението са придобити от престъпна дейност.
Разследващите работят и по версия, че престъпната схема е имала своя чадър на местно ниво. Затова не е изключено да започнат разследвания и срещу прокурори и ченгета от местните структури, разкриват още запознати с разследването.
Проверяват се и сигнали от местни граждани, които твърдят, че собственикът на нощните барове Илия Стоилов редовно е заплашвал с мутренски методи из града. "Илия Стоилов постоянно заплашва деца от училището на сина му, че ще ги убие, ще им разбие зъбите, ще ги пребие...", разкриват с ужас потресени родителите. Те обаче се страхуват да свидетелстват срещу депутатския брат.


Депутат за брат си:
Не съм го чувал от месец

"Нещата са напълно изненадващи за мен. Не съм се чувал повече от месец с брат ми Илия, не знам дали има някакви проблеми в бизнеса си." Това е коментарът на депутата от БСП Георги Стоилов, след като му брат му Илия бе арестуван като тартор на рекетьори. "Надявам се полицията и разследващите да си свършат работата и истината да излезе наяве, коментира народният представител. Той не бил уведомен за акцията и научил от медиите. Категоричен е, че няма бизнес участие в заведенията на брат си. "Дано не става дума за акция срещу него по политически причини, свързани с БСП и моето присъствие в парламента", коментира пред медиите Стоилов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама