Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6524530 www.bgdnes.bg

Черна борса за живачни термометри

До 50 лева бройката стига алъш-веришът по форумите

Надя Панкова

Истинска черна борса на живачни термометри се вихри в затворени групи и форуми в сезона на настинките, установи проверка на "България Днес". Старите термометри с опасното вещество се харчат за колосални суми, като някои стигат дори до 50 лева за бройка.


Причината - от няколко години опасните според ЕС измервателни уреди са забранени за продажба, но няма българско семейство, в което да няма поне един изостанал термометър "сделано в СССР". Търсещите старите методи за измерване на температура са предимно семейства, в които древният уред се е развалил окончателно. Притеснени родители са готови да броят десетки левове за старите термометри, тъй като масово по-евтините варианти на електронните се оказват некачествени или не мерят точно, признават майки в един от най-големите форуми за дами в страната.

Реклама


"Електронните термометри за десет лева в рамките на десет минути или ме изкарват труп или дъщеря на Сатаната", ожалва се ядосана майка в един от форумите. И признава, че не е склонна да даде "50 лв. за качествен електронен термометър, който ползвам веднъж годишно".


Електронни термометри от висок клас стигат дори до още по-сериозни суми като 70-100 лв., че и отгоре, показа още проверка на "България Днес". Но родителите не са особено доволни, тъй като според тях дори едни от най-скъпите термометри дават отклонения.


"Мерим температурата, дава си отклонение от 0,5 градуса и ние си добавяме", вдигат рамене притеснените семейства. Затова масово майки и татковци обикалят форуми и групи в социалните мрежи, за да намерят старите термометри от соца. Мнозина вече са започнали сериозен бизнес с пособията за измерване, тъй като някои имат и по 5-6 стари живачни термометъра у дома. Повечето "търговци" не се свенят да поискат дори и петдесетачки за древните термометри, но повечето се придържат към половината от цената на скъпарски електронен термометър, или средно около 35 лева на бройка.


Според мнозина въпреки опасния живак в тях те мерят далеч по-точно от електронните, въпреки че е нужно повече време за отчитане.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама