Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6530726 www.bgdnes.bg

22 години без здрави бъбреци живее Маги

Спешна трансплантация ще спаси 25-годишната жена

Борислав РАДОСЛАВОВ

Повече от 22 години без здрави бъбреци живее 25-годишната Маги. Само намирането на донор, спешна трансплантация в чужбина и 100 000 лв. могат да спасят лъчезарната жена.


Проблемите за Маги започват, когато е едва на три години. С всеки изминал ден бъбреците й отслабват и функционирането им се влошава. Когато става на 11 години, състоянието им вече е изключително тежко. Стига се до терминална бъбречна недостатъчност. Налага се хемодиализа три пъти в седмицата по 4 часа, за да могат да се поддържат.

Реклама


"Две години и половина по-късно открихме трупен донор в Украйна, където се направи трансплантацията. След нея нещата се поуспокоиха", разказва пред вестника бащата на момичето - Стоян.


Така неусетно минават 12 години. Допреди месец, когато Маги постъпва в болница заради вирусна инфекция, която тежко влошава бъбречната функция. Това довежда отново до нуждата от хемодиализно лечение.


Извървени са всички пътеки и варианти за трансплантация в България, споделят нейните близки. Ситуацията е, че такава трансплантация е възможно да бъде направена тук, но няма никакви гаранции кога ще се случи това и дали ще се случи въобще - чакащите за трансплантации надхвърлят хилядократно донорите.


Оказва се, че таткото Стоян е неподходящ донор, а брат й не може и не трябва да рискува. Дядото на Маги е с онкологично заболяване, а майка й отдавна е напуснала семейството и от години не поддържат връзка. Така не може да се осигури донор от най-близките на Маги. Затова изходът е трансплантация в чужбина.


"Проверявам кои клиники в Източна Европа позволяват да приемат пациенти, които да чакат трупен донор на място. Просто няма друг вариант. Защото листата на чакащите у нас е много дълга. Всеки ти казва - записваш се и чакаш", разказва угриженият баща.
След като се намери най-важното - донор, Стоян трябва да разполага поне със 100 000 лева за операцията. Сумата е непосилна за цялото семейство, затова то има нужда от помощта на хората.

Помогнете!

Който желае и има възможност, може да дари средства по банковата сметка на 25-годишната жена:


Дарителска сметка в лева:
IBAN: BG94STSA93000024788106
BIC: STSABGSF
Титуляр: Маргарита Стоянова Йовчева


Paypal: https://www.paypal.me/MagiYovcheva

Реклама
Реклама
Реклама