Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6614292 www.bgdnes.bg

Грозно! Обезглавени светии в "Св. Александър Невски"

Влага съсипва иконите, мазилката по стените се рони


Стенописи с "обезглавени" светии, лющещи се като юфка тавани, почернели до неузнаваемост стени, свещници с откраднати кръстове, счупени полилеи и изронени подове - това вижда всеки, прекрачил прага на храм-паметника "Св. Александър Невски" в последните дни.

Патриаршеската катедрала, която е символ на църквата ни, на София и на България, тъне в гигантска разруха. Малките през пролетта течове вече са станали водопади, видя "България Днес". Почти няма стена в катедралата, която да не е белязана с дълги и широки вади. Влагата е причинила такава корозия на иконописите, че част от тях вече изглеждат трагикомично. Сцената, при която св. Иван Рилски среща цар Петър например, сега прилича на жертвоприношение. Течовете почти напълно са заличили главите на двамата и те изглеждат като обезглавени.

Реклама

В централната част на храма пък лицето на св. Захарий е толкова почерняло от прах и пепел, че изглежда без очи. Да се стои на балконите не е безопасно - от стените се рони мазилка. Откраднати са част от големите кръстове, които красят свещниците по стените. Свещите по полилеите са счупени. За капак по примера на футболиста Благой Димитров, който "татуира" Колизеума, като написа името си върху него, сега някой кретен е решил, че трябва да татуира и "Св. Александър Невски".


"Чакаме премиерът да се намеси. Чухме, че чака от Синода пълната документация, за да може да почне ремонта. Дано си държи на думите, защо храмът така няма да удържи дълго", сподели пред "България Днес" доц. Димитър Димитров, диригент на хора на храма и брат на патриарх Неофит. "Отопление няма, мръзнем. Радиаторите са запушени, а отоплението под пода не се включва, защото излиза скъпо. Хористите пеят на студа - пара ни излиза от устата!", разказва той.


От храма недоволстват, че Синодът не разрешил в "Св. Александър Невски" да се правят кръщенета и църковни бракове. "Това щеше да е голям приход за църквата и за храма. Само с продажбата на свещи и картички няма как да се издържа "Св. Александър Невски". Преди поне дядо Добри мислеше за храма, но сега и него го няма, стар е вече. Ние, ако трябва да разчитаме основно на тези, които просят, по-голяма срамота няма!", отсича братът на патриарха.


Преди около седмица премиерът Бойко Борисов се срещна с патриарх Неофит именно за да обсъдят ремонта на "Св. Александър Невски". Премиерът вече е разпоредил на министрите да му представят варианти, но ремонтът ще започне най-рано в края на пролетта.

Бисерка БОРИСОВА

Снимки: Бисерка БОРИСОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама