Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7080707 www.bgdnes.bg

Ето я най-тежката ябълка

Точно 862 грама тежи най-голямата ябълка у нас!

Огромният плод дефилира на Празника на плодородието в Кюстендил и логично спечели голямата награда. Ябълката с внушително тегло има и впечатляващи размери - диаметърът й е 45 сантиметра, т.е. колкото малка диня или пъпеш.

Ябълката е била отгледана в кюстендилското село Копиловци, а на фестивала беше представена от местното читалище "Пробуда". Дейците в културната институция са много активни и в минали години също са печелили отличия на Празника на плодородието - за най-красив щанд, но тази година в категорията останаха на трето място. Призът за най-красив щанд беше присъден на представителите на читалище "Христо Ботев" в кюстендилското село Таваличево.

Реклама

Тайната за отглеждането на огромната ябълка е много любов, внимание и добри атмосферни условия. Традиционно рекордьорът беше разрязан и раздаден за похапване.

"Ябълките в нашия регион са не само много големи, но и много вкусни", надпреварваха да се похвалят участниците в есенната надпревара.

Макар родната ябълка да впечатлява с размерите си, тя е далеч от върховото постижение в световен мащаб. Най-големият плод от вида тежи 1,849 килограма и е отгледан в Япония. Земеделецът Хисато Ивасаки регистрира рекорда си в книгата "Гинес" на 24 октомври 2005 година. Ябълката е израснала до космическите си размери във фермата на Ивасаки, като е комбинация от няколко различни сорта, което е подпомогнало за сериозната й големина.

В Копиловци се заканват, че някой ден ще подобрят световния рекорд и върховото постижение ще бъде вписано с името на България.

"Ще прославим страната ни! Можем още по-големи ябълки да произвеждаме", категорични са жителите от Кюстендилско.

Реклама
Реклама
Реклама