Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7160462 www.bgdnes.bg

16-годишен е най-добрият кулинар

Ивайло готви от близо година 

Впечатлява международно жури с агнешки котлети с пюре от грах и земна ябълка 

16-годишно момче е най-добрият млад кулинар у нас.

Единадесетокласникът Ивайло Гасеров учи в професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон" във Велико Търново, а преди седмици грабна почетно първо място на международен кулинарен конкурс с рецепта за агнешки котлети с билкова коричка, гарнирани с пюрета от грах и от земна ябълка. Състезанието "Търси се Унишеф" се проведе за трета поредна година у нас и бе разделено на две категории - професионални готвачи и ученици.

Реклама

В първия етап от надпреварата Ивайло споделил в интернет своята рецепта. След свободно гласуване в мрежата неговото ястие е избрано да е сред финалните блюда, борещи се за международното отличие.

"Не вярвах, че ще спечеля, явявам се за втори път на състезанието. Миналата година завърших пети. Мисля, че това е много добро постижение, защото аз се занимавам с готвене само от 1 г.", сподели пред "България Днес" младият талант.

Финалът бе проведен в София преди дни, а на него ученикът трябвало да представи рецептата си пред погледа на чуждестранно жури. "Имах един час на разположение да приготвя храната си, но малко преди края едно от момчетата, което мие чинии, бе взело моята чиния, в която бе сложено готовото ми пюре. Трябваше да започна отначало", връща лентата тийнейджърът кулинар. Въпреки усложненията журито е снизходително и му дава допълнително време, за да довърши блюдото си.

Младежът успява да надвие 10-те най-добри млади готвачи от страната. Освен почетната титла Ивайло получава награда от 500 лв. и комплект ножове. За гимназията, чийто възпитаник е, той успява да извоюва 1000 лв. за кухненско оборудване.

Споделя, че по готвенето са го запалили чуждестранните кулинарни предавания и виртуози като Гордън Рамзи. "Мечтата ми е да завърша кулинарната академия в София, а може би след години да отворя свой собствен ресторант", разкри момчето, което не готви вкъщи, а майка му и баба му въртят домакинството.

Агнешки котлети с пюре от грах и земна ябълка

Необходими продукти:

6 агнешки котлета

3 с.л. балсамов оцет

5 супени лъжици зехтин

1 малка китка мента, нарязана

300 г замразен грах

2 с.л. настърган пармезан

сол, черен пипер

1 земна ябълка

Начин на приготвяне:

Мариновайте котлетите в смес от 2 с.л. балсамов оцет, 2 супени лъжици зехтин, половината мента, сол и други подправки по избор. Междувременно сварете граха във вряща вода за 2 минути. Изцедете и изсипете граха в процесор. Добавете останалата мента, оцет, зехтин и пармезана и малко сол. Смелете на пюре, след което изсипете в тенджера и затоплете малко. Земната ябълка се вари между 20-25 мин. в подкиселена вода, след което с намачкване става на пюре. По този начин запазва ценните си съставки от калий и витамини C и B. Запечете котлетите на скара или грил за 2-3 минути от всяка страна, след което ги оставете да починат във фолио за 5 минути. Сервирайте с пюрето от грах и земна ябълка.

Реклама
Реклама
Реклама