Представят модерни съчетания на ракия в бара на "Стралджанска" на Balkan rakia fest

Шестото издание на форума събира над 300 български и чужди варианти на алкохолната напитка
Ракията става модерно питие. Проучванията показват, че напитката все по-често се пие в заведения и ресторанти и бавно се превръща в елемент от модерната градска култура, присъства дори в множество коктейли. Тази тенденция няма да подмине и шестото издание на Балканския фестивал на ракията и спиртните напитки, който се провежда в София този уикенд.
На него ще бъдат представени над 300 родни и чужди разновидности на напитката. Уникално барманско шоу и авторски коктейли с ракия са подготвили на бара на „Стралджанска“ мускатова ракия. Техни бармани са Александър Симеонов и Николай Вангелов.
Александър има над 15 години опит в миксологията. Участник е в многобройни национални и международни конкурси. Финалист и носител на няколко титли от най-престижните бармански състезания.
Николай Вангелов е едно от най-известните лица в бранша и със сигурност най-атрактивният флеър барман в България. Той е международен състезател и носител на множество титли.
Алекс и Ники са подготвили уникални коктейли със „Стралджанска“, като ще съчетаят деликатния мускатов вкус на напитката с български подправки.
„Все по-често може да открием ракията в коктейли, но това не е тенденция, от която трябва да се плащат производителите, тъй като именно тя би могла да послужи за популяризирането на напитката“, смятат от “Вила Ямбол“, които произвеждат „Стралджанска“ ракия.
Тя се прави от сорта Мускат Отонел. Ракията отлежава в дъбови бъчви, произведени от Странджански дъб, който е със специална структура и характеристика. Любопитна подробност е, че „Вила Ямбол“ е единствената изба със собствен цех за производство и рециклиране на бъчви. Технолозите на избата вярват, че именно качественият български дъб обогатява и формира финалните нюанси в аромата и вкуса на „Стралджанска“ ракия.
Рецептата е семейна и се е съхранявала от поколение на поколение. Финално блендираната ракия е със средна възраст 12 месеца.
Уникалният аромат и остатъчен вкус на ракията е чудесна отправна точка на всеки интересен коктейл, споделиха барманите на „Стралджанска“ в навечерието на форума.