Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7216540 www.bgdnes.bg

925 престъпници ДУХНАХА и отърваха пандиза

Кокаиновия крал Брендо изчезна заради три присъди

Търсени бандити се крият в чужбина с променена самоличност, сочат данни на прокуратурата

925 осъдени престъпници са успели да избегнат правосъдието и са се укрили, за да не бъдат тикнати в затвора. Това показват резултатите от проверка, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров още през март на изтичащата 2018 г. Според статистиката на прокуратурата в чужбина се укриват 700 души, което представлява повече от 75 процента от броя на обявените за издирване 917 осъдени. За част от тях са събрани данни, че вече са с променена самоличност и използват фалшиви документи за самоличност, уточниха от държавното обвинение. Оттам допълниха, че прокурорите са издали и изпратили за изпълнение 577 Европейски заповеди за арест по отношение на всички осъдени на лишаване от свобода за повече от четири месеца или с наложено по-тежко наказание. Разпорежданията за арест засягат престъпници, за които е установено, че пребивават на територията на държава членка на ЕС.

Реклама

Осъдените за различни престъпления бандити обикновено духват от страната малко преди наказанията им да влязат в сила. Това са хора от различни браншове на престъпния свят. Сред тях са наркобосове, убийци, рекетьори, измамници, които вместо да лежат в затвора, се наслаждават на свободата си и харчат изкараните от престъпления милиони в различни точки по света. Те избират дестинации, които не крият риск за престоя им там. Наясно са, че ако бъдат заловени, няма закон, по който да бъдат върнати у нас.

Най-известният беглец

от правосъдието за тази година е Кокаиновия крал Евелин Банев-Брендо. Десет години, след като прокуратурата внесе обвинителен акт срещу него за участие в организирана престъпна група за пране на 21 млн.лв. от наркотрафик, то приключи с окончателна осъдителна присъда през май 2018 г..

Брендо получи присъда от 6 години затвор, доведеният му брат Симо Карайчев - три години условно, а бившата съпруга на Брендо - Моника и сестра й Десислава бяха оправдани. Докато течеше делото в България, Банев беше осъден за наркотрафик в Италия и Румъния, където получи съответно 20 и 10,5 г. затвор. През 2017 г., когато станаха известни наказанията му за дрога в чужбина, а делото в България все още вървеше, Брендо беше пуснат под "домашен арес". Когато се разбра, че Върховният касационен съд е потвърдил наказанието му и той трябва да отиде в затвора, се оказа, че Брендо вече е изчезнал. Той беше обявен за издирване от Интерпол, за да бъде открит и пратен в пандиза да излежи присъдата си, дадена му от българските магистрати. Международната полиция го търси и във връзка с наказанията му в Италия и Румъния. Първото е издадено от съда в Милано през юли 2013 г. В мотивите към присъдата, Банев е посочен като ръководител на организирана престъпна група за наркотрафик. Делото получи известност като "Кокаинови крале", откъдето дойде и прозвището на Евелин Банев.

В топ 3 на търсените

от Интерпол български мафиоти влизат бившите командоси Ангел Христов и Пламен Галев-братя Галеви и Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския.

Дупнишките братя Галеви, които всъщност нямат никаква роднинска връзка помежду си, духнаха от страната преди четири години, за да не влязат в затвора за по четири години и половина заради изнудване и рекет. През годините се спрягат различни версии за местонахождението на Галеви, но до момента двамата така и не са открити и върнати у нас.

Реклама

Старият кримигерой Йоско Костинбродския се изпари от страната, след като бе пуснат от ареста без никакаква ограничителна мярка. Групата му се разследваше за над пет убийства. Две години след бягството на Йоско, той бе осъден задочно на 17 години затвор. Наказанието му бе дадено заради опит за убийство на мастития бизнесмен от ромски произход Кирил Киров-Киро Японеца. В началото на 2018 г. Върховният касационен съд признава Йоско Костинбродския за невиновен за покушението срещу Киро Японеца.

Липсват от години

Следите на някои от най-скандалните бегълци от правосъдието се губят от години. Такъв е случаят с Илиян Тодоров, осъден на затвор доживот за двойно убийство пред столичната дискотека "Соло" на 18 април през 2009 г. Тогава с нож смъртоносно са прободени 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на Националния отбор по хокей и на отбора на "Славия", и 24-годишният Васил Александров, а техен приятел е тежко ранен. Кирил Въжаров почина на място, а Васил Александров - на път за болницата.

За двойното убийството бе осъден Илиян Тодоров. След като присъдата му бе потвърдена от ВКС и трябваше да бъде прибран зад решетките, се оказа, че той вече е изчезнал. От странство пуска в социалните мрежи клипчета с обяснения за криминалния сюжет, които според него го оневиняват.

От пандиза се спасиха и двама от осъдените за убийството на студента Стоян Балтов пред дискотека "Амнезия" в Студентски град на 5 декември 2008 г. Вили Георгиев и Светлозар Стоилов избягаха от България, за да не търкат наровете по 18 години.

Изпари се подсъдим за 21 млн.лв.

Подсъдим за изчезнали от банков трезор 21 млн.лв. се изпари, след като бе осъден на 15 г. затвор от първата съдебна инстанция. Когато делото трябваше да се гледа от втората - Апелативен съд, се оказа, че от бившия главен касиер на "Алфа банк" Петко Митевски няма следа. Съдът променя мярката му за неотклонение в "задържане под старжа", Митевски отива в районното да се предаде. Ченгетата отказват да го приберат в килия, тъй като документацията по случая не е пристигнала в РПУ-то. Митевски си тръгва. След няколко дни разпореждането за ареста му е на разположение на полицаите. Те отиват да закопчаят бившия главен касиер, но от него няма и следа.

Около изчезването на Митевски се спрягат различни версии, но нито една от тях не е потвърдена официално. Според една хипотеза той е избягал, за да не бъде прибран в затвора. Друга версия гласи, че е излязъл да се разходи в планината, защото не бил добре с нервите и там може да му се е случило нещо лошо. Трета версия носи, че Митевски може да е станал жертва на хора, при които са отишли изнесените от трезора на банката милиони. Петко Митевски все още е в неизвестност, а делото срещу него се води задочно.

Реклама
Реклама
Реклама