Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7293311 www.bgdnes.bg

Сатаната дебне от концерти и йога

Светият синод заклейми Мадона и Емилиян Станев

Гей парадите са трън в очите на отците, те обаче одобряват шамарите

Знаете ли какво е парадокс? Да имаш от 15 митрополити в Светия синод единадесет, служили като агенти, предатели и доносници на Държавна сигурност, но пак да виждаш греха навсякъде другаде, но не и в собствената си къщичка. Да си втренчен в пари, имоти и свещоливници, докато подопечните ти миряни мизерстват, страдат и едва преживяват с жълти стотинки. Да си подчинен на духовното израстване и отказа от тленното и материалното, но да угаждаш на тялото си, возейки го с "Линкълн" или украсявайки го с "Ролекс" за 11 600 лева.

Поредният напън на Светия синод да покаже морална позиция и отговорност спрямо духовното бъдеще и укрепление на нацията издиша на фона на постоянните скандали и бисери, които произлизат от иначе духовната институция. След като държавата публикува поредната стратегия за образование и закрила на децата, светите отци решиха, че трябва непременно да оправдаят отпуснатите им от правителството още 5 милиона лева за заплати и взеха в ръце добруването на семействата. Като препоръчаха хлапетата да не се оставят без някой и друг шамар от страна на родителите, видите ли, липсата им може да доведе до "развращаване на детето" и дори да му се прище да си смени пола. След което подхванаха и абортите, които заклеймиха като напълно недопустими, освен ако плодът не е застрашен от "остра олигофрения". Всеки друг случай или повод за аборт е убийство, назидават отците, без да обяснят с кое е по-заслужил единият плод от всеки друг да получи шанс да живее. Така де, Бог обича всички и не дели хората, но Светият синод е друго нещо.

Реклама

За него Сатаната не е в проявите на бездуховност от страна на държавата към бедните и немощните, не е във факта, че деца раждат деца у нас десетилетия наред, нито в нищетата и липсата на състрадание между ближните. Злото има стотици прояви и те според Църквата ни се намират не там, а в театъра, на концерти, на празнични шествия и дори върху килимчетата за йога.

Култов е случаят с Негово Високопреосвещенство митрополит Николай, който анатемоса концерта на Мадона у нас през далечната 2008 година.

Най-младият ни митрополит освен това пристигна в лоното на Църквата с гръм и трясък, или иначе казано - с биене на камбаните на цялата Пловдивска митрополия едновременно, по повод сватбата на журналиста Николай Бареков. Подобно нещо България не бе чувала от сватбата на цар Борис III с царица Йоанна, но това не спря Негово Високопреосвещенство от нови духовни висини.

След като заклейми концерта на Мадона и обвини проявата й за виновна за трагедията с кораба "Илинден", пловдивският каноник си заслужи "Златен скункс" от "Господари на ефира". Размахът му в изкореняването на злото обаче не спря дотук. За почуда на духовници и миряни дейният митрополит провидя нечестивия в... театралната постановка "Лазар и Исус" по едноименния разказ на Емилиян Станев. Тя трябваше да влезе в календара на Пловдивския театър по повод 100-годишнината от рождението на писателя, но провиделият сатанизъм отец лиши пловдивчани от събитието.

"Онова, което изпълни сърцето ми, бе болка. Истинска болка по две души - тези на писателя Емилиян Станев и на режисьора Иван Добчев. Кому е нужно всичко това? Разбира се, на сатаната - изконния Бого- и човекопротивник, наречен в светото Евангелие лъжец и човекоубиец", заяви тогава митрополит Николай, въртейки богоугодно ролекса си. Синодът познава митрополит Николай като противник на всяка ерес още от времето му като викарий, когато през 2002 г. пробва да организира протестно шествие срещу визитата на Негово Светейшество папата и да "не допусне този еретик да оскверни Св. Александър Невски". Тогава посланикът на Ватикана Владимир Градев го попита директно как тогава масони се вихрят в храма на погребението на Илия Павлов, но Негово Високопреосвещенство не сметна за нужно да се отчита.

Реклама

Вдъхновени от святкащия фанатизъм в очите на колегата си, от синода не чакаха втора покана и решиха и те да търсят греха дори там, където на друг няма да му дойде наум да дири. В йогата.

Специално становище на клириците от Светия синод провидя зловонието на Ада от килимчетата за йога и по-специално от споменаването й във въпроси от матурата в училищата. Според отците йогата не е просто "система от възгледи и техники за борба със стреса и подпомагане на личностното развитие, а "пропагандиране, индоктриниране и натрапване на учениците на религиозни възгледи и опасни окултни учения". Вместо да изпишат вежди, митрополитите избодоха очи с позицията си, предизвиквайки бурен смях и недоумение сред миряните, тъй като за 90% от тях йогата е начин да се раздвижат и отърват от стреса.

Трън в очите на Църквата, разбираемо, е и гей парадът в София, който стана нов повод Светият синод да напомни за себе си. В позиция митрополитите обявиха провеждането на шествието за мракобесие и "демонстрация на греха", призовавайки хората да не участват в него. Все едно, ако си стоят вкъщи и... нали, няма да извършват грях, но синода какво се случва в домовете на миряните, явно не го вълнува. Грях и убийство на семейните ценности отците видяха и в Истанбулската конвенция. Досущ като дявола Евангелието, и те прочетоха така документа, че провидяха джендъри, лесбийки, хормонални сбърканяци и всякакви траверси, като египетски скакалци да изглозгват традиционните ни ценности. Документът, извън истеричните подскоци и на други, просто бе стратегия за подсигуряване и защита на жените и децата от насилие.

Като по чудо една от малкото позиции на синода спрямо обществени казуси се оказа наистина чиста и богоугодна. Становището за трансплантациите на отците изрази веднъж това, в което Църквата ни се провали неколкократно - любов, загриженост и съпричастие към болката на ближния и нуждаещия се. Техни Високопреосвещенства благословиха трансплантациите у нас и ги провидяха като израз на безрезервна любов към другите човешки същества и най-висше дело на човека - да спаси живот и да даде още от него на ближна душа. Което все пак даде надежда на миряните, че не само Сатаната ги дебне от килимчета за йога и театрални постановки, а Бог може да е навсякъде, стига да има кой да отвори очи и сърце, и да Го види.

Реклама
Реклама
Реклама