Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7321183 www.bgdnes.bg

Тайни емисари изпитвали Ванга

Специален агент на мисия в Рупите

Предсказания на феноменалната гадателка продължават да се сбъдват

Повече от 20 години след смъртта на Ванга сведенията за феноменалната й дарба продължават да бъдат обвити в мистерия.

Различни „тълкуватели“ на нейния живот се надпреварват със сензационни открития за предсказанията на пророчицата. Става все по-трудно да се различи истината от полуистината и откровените измислици. На този фон научното изследване на професора социолог Величко Добриянов е уникално. А фактите - безспорни.

Реклама

Ученият провежда десет сеанса с подставени лица, на които Ванга трябва да „прочете“ миналото и бъдещето. Всички те са записани на магнетофонна лента и прилежно запазени. В някои случаи професорът подлага пророчицата на изпит с повишена трудност. Изпраща при нея хора, които умишлено се опитват да я заблудят с погрешна информация за себе си... Точно такъв е планът, когато в скромен автомобил, претъпкан с петима пътници, професор Добриянов за пореден път потегля към Рупите за среща с Ванга.

Със специалната мисия е натоварена д-р Мими Христова. Тя е инструктирана от видния социолог да се опита да заблуди гадателката с лъжливи истории за живота си.

Целта е да се провери дали Ванга ще успее да разкрие измамата. Както и какъв ще бъде нейният научно изчислен коефициент на познаваемост, когато е поставена в необичайна ситуация.

„Бях напрегната и малко уплашена“, признава д-р Христова. Години след това незабравимо за нея пътуване до Рупите тя разказва за участието си в експеримента и последвалите събития специално за допълненото издание на книгата „Феноменът Ванга“.

Притеснението на Мими Христова идва не само от първата за нея среща с Ванга.

„Не знаех дали ще се справя с неособено приятната роля, която Добриянов ми отреди - признава тя. - На лъжкиня. Влязохме в една скромна по подредба стая, но с много светлина. Добрин (така ние, по-близките приятели, наричахме професор Добриянов) ме представи като жена с много нерешени проблеми. И че имам нужда от нейната помощ. Ванга се обърна и каза: „Че какво й е на жената? Щастливо задомена и има две деца“. Това беше вярно. Аз твърдо влязох в ролята си на лъжец и казах, че имам три деца. Тя се замисли и поиска бучките захар, за които предварително знаех, че трябва да нося. Взе ги, повъртя ги малко в ръката си и категорично отговори: „От мъжо ти имаш две. За третото го не виждам. Освен да е от друг мъж“, каза и се усмихна.

Реклама

Така бариерата е премахната и разговорът потръгва.

„Ванга разказваше живота ми сякаш ме познаваше отдавна, а ме виждаше за първи път - признава д-р Христова. - Аз, вярна на ролята си, продължавах да лъжа, но не беше лесно да се справям с тази доста трудна задача. Защото Ванга разкриваше убедително всичките ми лъжи. Жалко, че увлечена в ролята си на опитно зайче, не запомних всичко, което ми каза, но едно не мога да забравя: „Ти ще работиш и живееш в Испания, каза ми тя“. Аз и отговорих, че това е невъзможно и може би иска да каже, че мъжът ми ще работи там. Неговата професия беше такава.

„Не, отсече Ванга много категорично. Ти, ти ще работиш в Испания“. И ето вече над 16 години работя и живея в тази страна. Всичко, което каза Ванга, се сбъдна. Имам чувството, че видя живота ми като на кинолента от самото начало. И може би до неговия край. Какво се оказа? Че лъжците, хората като мен, подготвени от проф. Добриянов за целите на неговото изследване, Ванга бързо ги разобличаваше.“

Но как феноменалната сляпа жена от Петрич успява да „вижда“ в миналото и бъдещето на хората? Според професор Добриянов това е въпрос, отговорът на който трябва да бъде даден от следващо поколение учени. Тогава, когато науката ще бъде достатъчно напреднала, за да може да обясни това, което сега е мистерия.

И в края на книгата си "Феноменът Ванга" социологът визионер задава въпрос, който днес изглежда пророчески: "Дали "войната на световете" в бъдеще ще бъде не в макрокосмоса, а в микрокосмоса на човека, в мозъка - за контрол над съзнанието, а следователно и над поведението на милиони хора?"

Подарък за пророчицата

"Спомням си съвсем ясно деня, когато по покана на Ванга със съпруга ми професор Величко Добриянов отидохме в Петрич да гостуваме заедно в дома на Ванга за първи път - разказва писателката Рада Добриянова. - Това бе една стилна, добре поддържана къща в града. В подредената градина и в лехите имаше много цъфтящи цветя и храсти. А също едно чадъресто зелено лаврово дърво. От него си набрахме дафинови листа за спомен. През това първо посещение ние занесохме подарък на леля Ванга - два копринени чаршафа в пурпурен цвят. Моят съпруг ги беше донесъл от Делхи, където бе участвал в международен социологически конгрес. Годините са някъде около 70-те на XX век. В къщата на Ванга имаше пълен порядък и чистота. Върху леглата в стаите на втория етаж и по етажерките бяха натрупани множество кукли, плюшени играчки, сувенири от цял свят. Имаше килимчета, бродирани покривки, плетени възглавнички, както и красиви икони и други религиозни символи. Всичките подаръци от благодарни хора, на които е "чела" съдбата.

Моето впечатление от нея бе, че тя е една достъпна личност, която не "всява напрежение", както някои чувстваха, а желание за реално човешко общуване.

Четете още

Ванга: Виждам Гунди как гори!

Ванга: Виждам Гунди как гори!

Предсказание на Ванга не се сбъдва

Предсказание на Ванга не се сбъдва

Британският таблоид "Дейли стар" разказва:  Ванга предрича война в Украйна до 2024 г.

Британският таблоид "Дейли стар" разказва: Ванга предрича война в Украйна до 2024 г.

Творецът Иван Славов: Не съм виждал Ванга, но ме вдъхнови

Творецът Иван Славов: Не съм виждал Ванга, но ме вдъхнови

Реклама
Реклама
Реклама