Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7366837 www.bgdnes.bg

Холи Бери тренира с Българска торба

Световни изобретения с БГ корени

Сензор срещу кариеси и изкуствен панкреас са сред топоткритията 

Холивудската звезда Холи Бери тренира с Българска торба - наше изобретение за фитнес. То е създадено от бившия състезател по класическа борба и настоящ треньор Иван Иванов. През последните години уредът с български корени придобива все по-голяма популярност зад граница. Идеята за Българската торба идва от начина, по който овчарите носят на врата си агнетата по Гергьовден. Според различното му предназначение уредът може да тежи между 5 и 38 кг. Изработен е от кожа, а вътре е пълен с пясък, метални дробинки и текстилни материали.

Българското откритие се използва от много холивудски величия.

Ето и някои от най-новите открития, направени от наши сънародници, с които всеки българин би се гордял.

Реклама

Сред най-добрите технологии, създадени през последните години, безспорно е изкуственият панкреас по технология на Борис Ковачев. Ковачев е професор в Университета на Вирджиния (САЩ), основател и директор на Центъра по технологии за диабета към университета.

Така нареченият изкуствен панкреас е система от изобретения, контролиращи автоматично нивата на кръвната захар на пациенти с диабет. Заради откритието си българинът има 40 патента в САЩ. На практика всичките му открития са математически методи и алгоритми за решаване на медицински проблеми и повечето са свързани с диабета, включително система от алгоритми, които предотвратяват предозиране с инсулин и предпазват от хипогликемия и метод за определяне на смените в чувствителността към инсулин по промени в пулса на пациента. Друг негов алгоритъм анализира промени в пулса и се отнася за прогноза на сепсис при преждевременно родени бебета. Сега системата работи в много американски болници и върши добра работа в критичните първи дни, когато тези бебета са в най-голяма опасност.

Благодарение на българите Даниел Георгиев и Васил Альошин далтонистите могат да видят нюансите на цветовете. Нашенците създават приложението "Вижън" преди години, а от него се възползва целият свят. Даниел също така е популярен с това, че е създател на приложението "Ирис", което помага да предпазваме очите си пред компютъра, като премахва синята светлина, която излъчва всеки монитор и която пречи на съня.

Софтуер, който помага да се предотвратяват самолетни катастрофи, е направен също от българин. Въпреки че вероятността да попаднем в аерокатастрофа е 1 към 25 милиона, всеки, който се качи в летяща машина, малко или много се страхува от падането й. Инженерът Светослав Петров създава софтуер, който предупреждава самолетните екипи за проблем, преди да е станало прекалено късно. Програмата събира и анализира различни видове данни и така може да предупреди месеци по-рано за проблеми. Софтуерът се използва на германския авиационен пазар от 4 г.

Според проучвания една трета от храната, която консумираме днес, е пряко свързана с опрашването от пчелите. Поради най-различни фактори, включително резките климатични промени, през последните години най-полезните насекоми са застрашени от изчезване. Затова нашенецът Сергей Петров създава алармена система, пазеща пчелите. Създаденият от него уред се внедрява в кошерите. Така интелигентният кошер предава данни в реално време, като при откриване на проблем системата изпраща информация, за да могат пчеларите да реагират на момента. Сензорите следят за метеорологични проблеми и дори кражба на кошер. Благодарение на това изобретение смъртността на пчелите може да се намали с 95%, а също и да се намалят логистичните разходи с повече от 20%.

Сензор, който алармира срещу кариеси. С това изобретение се гордеят специалистите по роботика Димитър Рангелов и стоматологът Невена Димитрова. Сензорът следи състоянието на зъбите и ако открие опасност от кариес или друг проблем, предупреждава, че трябва да посетите зъболекаря си. Сензорът е свързан чрез блутут връзка към смартфона или компютъра и предава данни за зъбната хигиена. Иновацията се предлага в четири варианта: под формата на брекети, като шина, която се лепи зад долните предни зъби, коронка върху зъб, или протектор, подобен на тези на боксьорите, който се поставя за 1 минута и след това се сваля.

Любопитен факт е, че всяка година над 300 български изобретения кандидатстват за патент. Не всички са признати, но пък това доказва находчивостта на българите.

Реклама
Реклама
Реклама