Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7385420 www.bgdnes.bg

Английската изследователка Мерсия Макдермот разкрива: Левски заловен заради отровна змия

Влечуго ухапва Апостола в съня му, поп Кръстю го издава заради кредит

91-годишната английска историчка Мерсия Макдермот разкрива, че змия ухапва Дякона в съня му минути преди да бъде заловен на Къкринското ханче, а поп Кръстю се съгласява да предаде Левски срещу обещанието, че никакви по-нататъшни действия няма да се предприемат срещу него или когото и да било в Ловеч. Поради тази причина той е пуснат на свобода и му е позволено да остане в Ловеч, за да наблюдава за идването на Дякона.

Това разкрива в своята книга "Апостола на свободата" английската писателка Мерсия Макдермот. Тя излиза в началото на годината от книгоиздателска къща "Труд" и веднага грабва интереса на читателите. 

Реклама

От 1962 до 1989 г. общественичката живее и твори в България. През 1963-1979 г. преподава в Английската гимназия в София. След това води курс по "Националноосвободителното движение в Македония" в Историческия факултет на Софийския университет до 1989 г.

Завръзката за измяната на поп Кръстю тръгва от къща, която духовникът купува през 1870 г. на кредит и трудно се справя с връщането на парите, разкрива Макдермот.

"Поп Кръстю нямал достатъчно пари, за да посрещне задължението си, и заел от поверените му комитетски пари - една постъпка, която според устава изисквала смъртно наказание. Той признал какво е извършил и когато Левски писмено му поискал парите, той отговорил, че ги е заел само "за един-два дни". Левски се разочаровал и страшно се ядосал. Той поискал от поп Кръстю незабавно да възстанови сумата", разказва Мерсия.

Духовникът е заловен при масовите арести след разкрития обир на турската поща при Арабаконак, организиран от Димитър Общи. Притиснат от османската власт, свещеникът се съгласява да стане техен доносник.

Разкритието за това подло деяние идва от телеграма на 24 ноември 1872 г., изпратена от Мазхар паша до управителя на Търново, в която се нарежда:"Заповядайте на доносника поп Кръстю да съобщи на ваше превъзходителство как са устроили бунтовническо събрание в неговите лозя и още кои други лица от Ловеч са присъствали".

В телеграмата се казва още, че "досегашните донесения на поп Кръстю съставляват негова похвална заслуга".

"От гледна точка на поп Кръстю сделката не само го спасява от по-нататъшни мъчения и затвор, а и приятелите му от подобни изтезания. Тя премахва и неизбежността от уреждане на сметките с Левски, който спокойно би могъл да го убие. Собствената си съвест той успокоява с довода, че е правилно един да умре заради мнозина и че във всеки случай Левски е убиец на невинни хора, който отклонява от правия път цяло движение със своята тактика на насилие", пише още Мерсия Макдермот и добавя, че отровното влечуго захапва Дякона в съня му (по друга версия - голямо черно куче), събужда се и след минути е пленен край Къкринското ханче.

Реклама
Реклама
Реклама