Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7448808 www.bgdnes.bg

Топастроложката Алена за сватбените ритуали: Ритането на менче съсипва брака

Различните венчални халки разделят съпрузите

Коя е тя

Светлана Тилкова-Алена е една от топастроложките в България. Редовен член е на Германския съюз на астролозите, член на Световната астрологична асоциация. Най-новата книга на Алена е посветена на сватбените ритуали, суеверия и грешки. Какво може да попречи на хармоничния брак, трябва ли да се краде булката и да се спазват остарели традиции, Алена разказа за "България Днес".

- Алена, новата ти книга, която от вчера е на пазара, се казва "Сватбата. Ритуали за щастие, суеверия, тегоба". За пръв път ли се насочваш към символиката на сватбените ритуали и защо?

Реклама

- За сватбите и ритуалите, за тяхната правилност, за допусканите грешки, които имат сила да навредят на младото семейство, започнах да пиша и съветвам преди 20 години. В книгата ми "Настоящето е само ден" също съм писала по темата. Причината да издам книга само за сватбите е постоянният поток писма от хора, които питат кое е добро и кое вреди, или им е наложено да изпълнят ритуали, които са им неясни или подсъзнателно усещат, че не са правилните. Книгата е пътеводител, събрал всички зададени въпроси на тема сватбата. Който чувства потребност, да се съобрази с тях.

- Какви грешки допускат най-често младоженците при подготовката на сватбения ритуал, които след това се отразяват на брачния им живот?

- Мога да твърдя от личния си опит с всякакви ритуали, че в повечето случаи причината за грешките не е свързана с младоженците. Грешките идват от традиции, съхранени, но неправилни, от бабите и дядовците, от миналите векове. От традиции, които сме привнесли от чужбина, но не пасват на нашата народопсихология. Но най-вече от сватбените агенции, които, за да са модерни и атрактивни, често са причина за нещастен брак, само защото са "внедрили интересните“ ритуали, които обаче вредят. Някои ритуали са променени, други са недомислица, която носи негативни последици, а най-голямата грешка при сключване на брак е неспазената съдбовна забрана за брак от младоженците.

- Кое може да приемем за ненужно суеверие в една брачна церемония и коя традиция за важна за успешен брак?

- В съвременните сватбени традиции стародавните ритуали са се видоизменили и не малко от тях са се превърнали в театър без съдържание, други са се изродили в суеверия, но със силата да вредят на младото семейство. Ако имах власт, бих забранила ритането на менчето, което орисва, но всъщност уж показва какво ще е потомството, момче или момиче, но също тъй показва, дали ще има зачеване, ще се роди ли здраво бебе, майката ще оцелее ли при раждането и подобни, не толкова радостни бъдещи събития в живота на младото семейство. Вредни традиции са вторият булчински букет, съботният сватбен ден, различните халки за мъжа и жената. Вредни дотолкова, че понякога не само могат да провокират раздяла, но и да възпрепятстват създаването на потомство.

- Кое е най-важното нещо при подготовката на един сватбен ритуал? Какво трябва и какво не трябва да правят бъдещите младоженци?

Реклама

- Трудно мога да преразкажа с няколко думи цялата книга от 320 страници. Най-важното е всички двойки омаяни от взаимна любов, слепи за каквито и да било съвети, да проверят дали нямат съдбовна забрана за брак и ако имат - кога приключва нейното действие. И най-силната любов е безсилна пред забраната за брак до определена възраст и предвещава развод.

- Има ли значение за съдбата на брака намесата на родителите или роднините в подготовката за сватбената церемония?

- Разбира се, че има. Грешка, съзнателна или от незнание, има силата да провали или вгорчи семейния живот на младоженците. Нима в България са малко родителите, особено майките, които не само организират сватбеното тържество на своите деца, вече самостоятелни мъже и жени, а и след брака ръководят и досаждат ежедневно до степен да съсипят отношенията на младите.

- Ако хороскопът на двама души показва несходство в сексуално отношение или не са спазили съдбовната забрана за брак, това винаги ли води до крах на брачния съюз и проблеми в двойката, ако тези двама души се обичат истински?

- Истинската обич обичайно се бърка с влюбването и любовта. Заради неспазването на съдбовната забрана за брак, която не е наказание, а предпазва от неподходящо партньорство или ранен брак, разводът е гарантиран рано или късно. Ако бракът оцелее, агонията в отношенията е за цял живот, изневерите са постоянни, а децата от брака често не създават семейство, когато пораснат, от страх да не повторят живота на своите родители. Партньорският хороскоп за сходимост между двамата партньори е фарът в тъмата на бъдещето и е изключително полезен преди двамата да вземат решение за създаване на семейство. Когато съществува категорично несходство, дори и при силни чувства, след отпадането на забраната при единия или двамата всеки от тях среща своята друга, подходяща половинка и раздялата, дори и бавна, мъчителна и свързана с душевно страдание, е задължителна. Любовта не е в състояние да надмогне правилата съгласно вселенските закони и законите на незримия свят. Най-неприятната констатация в такива случаи е създадената негативна карма между двамата, ако са се разделили с омраза, която господства и в бъдещето им дори и след създаване на ново семейство.

- Свързваш грешките при сватбения ритуал при някои хора с невъзможността им да имат дете. Каква е връзката?

- Основополагащо за бъдещите проблеми в брака и дори невъзможността за създаване на потомство е несходството между характерите на партньорите, което е обичайно следствие от неспазената съдбовна забрана за брак, а в случаите, когато е спазена, но отново има проблеми при зачеването, причината може да е в различния темперамент на партньорите. Сексуалното несходство не е причина за невъзможност да се създаде потомство.

- Има ли известни личности, чийто брак се е провалил именно заради незнание или погазване на правилата при сключване на брак?

- Известните личности не са по-облагодетелствани от останалите хора, когато нарушават правилата на незримия свят чрез сватбените си изяви в зримия. Не са малко известните двойки в България, на които съм казала, че както са се взели по любов, така ще се разведат, като съм посочила и период. Няма да казвам имена. Има и такива, които ми се сърдят, че каквото съм написала за личния им и семеен живот, се е случило, и вече се правят, че не ме познават. Алена не съществува. Спряха да ме канят в предаванията си. Те си знаят кои са, но да им кажа, че ми е безразлично, аз нямам нужда от тях, обратното е.

- Какви съвети ще дадеш от опита си на младите хора, които искат да сключат брак, но не знаят кой роднина да слушат - този, който пази традициите от суеверие, или този, който държи на модерното?

- Със сватбените суеверия е сложно. Един отрича стари суеверия, но почита нови ритуали и съвременни суеверия, като хвърлянето на жартиера или уж безобидното и толкова невинно пускане на гълъби, което действие също може да е със силата на оракула на менчето. Краденето на булката си е безвкусна бутафория, дори не е суеверие.

- Как един ритуал ще е основополагащ за щастлив брак, при положение че всеки регион в страната има различни почини да празнува сключването на брак?

- Най-важното за щастливия брак, за хармонията и разбирателството е сходимостта между семейните партньори съгласно техните звездни карти. Повечето млади хора са убедени, че любовта им е по-силна от всичко, и много грешат. Малцина си правят партньорски хороскоп преди брака, за да знаят и избягват подводните камъни.

- Има ли универсална рецепта за щастливо семейство и къде се корени тя?

- Щастието е неповторимо съчетание на хармония в отношенията на семейната двойка, тъй че универсална рецепта за щастлив брак не съществува.

Реклама