Чудовища от дини извайва готвач

Кралят на плодовите скулптури
Страховитите създания приличат на живи
Доли ТАЧЕВА
Страховити чудовища, озъбени крокодили, страховит динозавър...
Не, не се намираме в Джурасик свят! Тези зловещи създания оживяват върху дини и тикви! Страшните плодове са дело на шеф готвача Григор. 46-годишният мъж извайва с лекота скулптурите и съвсем спокойно може да бъде обявен за краля на карвинга (древно азиатско изкуство за придаване на разнообразен и привлекателен вид на храната) в България.
Григор развива самородния си талант вече близо 20 години. С шедьоврите в кухнята започва да се занимава съвсем случайно
"В един период от живота ми се скарах с майка ми, с баща ми, с гаджето ми и реших да се запиша в армията. Изкарах две мисии в Камбоджа. Мирогледът ми се промени коренно - нагледах се на малки черепчета, трупове. Върнах се в България и реших да напусна армията. Случайно се ориентирах към кулинарния свят. За кратко време усвоих широк обхват от национални кухни. Карвинг изкуството го научих абсолютно сам. Рисуването ми е дар по рождение и затова се опитвам да го влагам в декорации на плодове, зеленчуци, меса", разказва пред "България Днес" кулинарят.
Творенията на Григор са десетки. Споделя, че когато се ядоса, резбарството върху плодовете му се получава най-добре. Едно от нещата, които му отнемат най-много време, е внушителна крокодилска глава. Четири часа той дялка 8-килограмова диня, за да постигне крайния ефект.
"Исус Христос е по-лесен! Него мога да го направя за половин час. Най-малкия зеленчук, върху който съм работил, са репичките. Стават чудесни цветя от тях", допълва майсторът.
Техниките за извайване са най-различни. Един от най-важните инструменти е "тайски" нож в съчетание с резци с разнообразна форма. В началото Гришата използва най-обикновени ножове, но отскоро се е сдобил със специални длета за плодове и зеленчуци, с които творенията му ще станат още по-красиви.
Освен страховитите създания Григор прави и портрети. Красива мистериозна дама и индиански вожд са само част от нещата, които ражда въображението му.
"Това лято съм се амбицирал да направя по-различен карвинг. Ще се опитам да издялкам Левски и Ботев. Искам всичко да е на българска тематика. Вече имам и подходящите инструменти за това", разкрива Григор.