Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7721573 www.bgdnes.bg

Баща и синове съживяват герои

С грижа към историята 

Фамилията е почистила над 10 паметника доброволно 

Доли ТАЧЕВА

Баща и синове съживяват героите на България.

Това са Милен, Атанас и Валери Богданови от Лясковец. Тримата мъже почистват напълно доброволно монументи на възрожденци и революционни дейци в региона и различни краища на страната.

Бюстовете на Васил Левски в Тетевен и на Георги Измирлиев (участник в Априлското въстание) в Горна Оряховица изглеждат така все едно са поставени току-що на площадите. Момчетата успяват да ги лъснат до блясък и да върнат първоначалния им облик. Правят го, защото таят надежда, че постъпката им ще послужи за вдъхновение и на други хора.

Реклама

"Към момента има почистени около 10-12 обекта в страната от началото на тази година. Сред тях са паметници, обществени площадки, дори почистихме паметниците на нашите починали роднини. Общо взето, искаме, когато почистим нещо, то да бъде с някаква история. По този начин може да съживим събитията, които са се случили там", разказва пред "България Днес" Милен.

Фамилията започва да се занимава с това преди седем години. В началото срещат много трудности, но с времето и с общи усилия ги преодоляват. Научават се да боравят с машините и да работят по специфичните методи, касаещи този тип почистване.

"Започнахме да почистваме паметници доброволно от началото на годината. Допитваме се до определена община и когато получим зелена светлина, го правим. Успяхме да върнем паметниците, така да кажем, в първоначалния им вид. Всички бяха възхитени от резултата.

Винаги има и хора, които злорадстват и търсят "под вола теле", но като цяло мисля, че по-голямата част от хората се радват на тези наши начинания. Ефектът винаги е добър и мислим, че всички трябва да се включваме в такива инициативи", допълва Богданов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама