Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7918578 www.bgdnes.bg

Синът на големия Стефан Данаилов - Владимир Данаилов: Съсипан съм! Отиде си моят герой!

Последно ми каза: "Стани доктор, моето момче!"

Държеше ми ръката, искаше да му говоря за Бог, молихме се заедно

"Съсипан съм! Когато бях последно в София, дойдох да поговорим с татко. Изплаших се, че мога да го загубя, без да сме си казали всичко. Винаги сме имали разговори, но в последните той ми държеше ръката, говорех му за Бог, молихме се. Той искаше да стана доктор, за да лекувам и да се гордее с мен."

Това сподели единственият роден син на Стефан Данаилов - Владимир, който вчера разбра за кончината на големия актьор. Мастера, или проф. Данаилов, си отиде от този свят малко преди рождения си на 9 декември на 76-годишна възраст. От месец той беше в интензивното отделение на Военномедицинска академия, където беше поставен в медикаментозна кома и на командно дишане.

Реклама

"Баща ми не беше вярващ в онзи смисъл, в който хората го разбират. Но двамата сме говорили много и той знаеше, че има сила, която е по-висша от нас. Тя раздава и правосъдие, но тя е и всемилостива, да прощава грешките ни. Ние двамата сме си искали прошка взаимно много пъти. Но той за мен беше герой! Мога да кажа, че си отиде героят в живота ми", тъжен е Влади Данаилов.

33-годишният младеж бе у нас преди по-малко от месец, тъй като баща му искал да го види и да поговорят. "Може да е усещал, че може да му свършват силите. Не знам. Но е факт, че до последно се бореше, не се предаде, постоянно искаше да е сред хората, да ги радва. За това живееше", обясни още младият доктор.

След като разбрал за кончината на баща си, Влади веднага тръгнал за България. Той взе някои от трудните си изпити, но остави два за по-късно, тъй като не можеше да се подготви след внезапното завръщане в родината. "Трябва да завърша. Обещал съм му. Искам да се гордее с мен и с това, което ще направя", категоричен е Данаилов-младши. Влади е в постоянна връзка с майка си Ирен Кривошиева, която също е съсипана от мъка. "Бог да го прости! Молих се много за него, за душата му. Надявам се да е на по-добро място", обясни Ирен.

Племенницата на Мастера - режисьорката Росица Обрешкова, бе другият най-близък човек до Стефан Данаилов. Напоследък Роси не пускаше никого при чичо си по негова молба, тъй като срещите с хората изтощаваха Ламбо. "Последно ми казваше, че е добре. Не искаше да се притесняваме за него. И аз, и дъщеря ми, и всичките му ученици сме съсипани от мъка. Няма как да е, майка ми и той бяха най-близките ни хора", сподели тъжно Роси. Обрешкова, която в момента е "главно действащо лице" - заместник на вуйчо си като негов асистент на класа му в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", заедно със Сава Драгунчев ще продължат дейността на Данаилов. "Той ми предаде всичко, което можеше да направи. Взела съм много от вуйчо. Никога няма да го забравим", тъжна е Обрешкова. Тя е дъщеря на покойната сестра на Стефан Данаилов - Росица Данаилова. Ламбо помагаше много на семейството им.

"За мен Стефан беше Бос. Наричах го така, защото спаси живота ми в много труден момент. Той и майка ми бяха най-важните хора за мен в последните години. Моето семейство и децата ми страдаме от загубата му." Това сподели от своя страна и Росен Цанков, доведеният син на Стефан Данаилов от брака му с Мария. Росен е син на покойния режисьор Вили Цанков, първия съпруг на Мария. "Когато бях много млад, сериозно се разболях. Моят бос, вторият ми баща - Стефан, ме спаси. Намери лекарства и аз се оправих. Винаги ще го обичаме, ние, нашето семейство", категоричен е Цанков.

Според близките на Ламбо напоследък актьорът често е споменавал покойната си съпруга Мария, която сънувал, и споделял: "Мери казва, че й е добре. Значи на оня свят не е толкова лошо бе, да му се не знае... А че си имам грехове, имам си. Той кой ги няма", споделял Мастера.

Реклама

"Не мога да говоря. Мъката си е само моя, не искам да става достояние на никого. Това е лична трагедия", категорична бе и Аня Пенчева, другата голяма любов след Мария, за която професорът призна в биографичната си книга, излязла на 70-годишната му - "Романът на моя живот". В нея актьорът посочва, че е имало моменти, когато любовта му към Аня е била много силна и дори това, че бил женен, не го спирало да я изживее.

Последно Аня Пенчева бе жената, която върна Ламбо на сцената. Това се случи тази година през юни, когато двамата заедно с колеги играха в постановката "Актрисата" по Питър Куилтър.

"Един ден ми вика Аня: "Намерила съм готина пиеса. Хайде да я изиграем, знаеш ли колко ще е хубаво", разказа актьорът пред "България Днес", а след това целият екип обиколи България и изигра спектакъла при пълни зали и щастливи лица. "Много ми е хубаво да радвам хората. Ще продължа да играя, а паркинсонът, болките в краката, в главата, еее, нали има хапове за тях", споделяше приживе Ламбо.

Малко след това обаче актьорът падна и му се наложи операция на тазобедрената става. Тя се случи в болницата в Бургас. Часове след нея, вместо да почива, Данаилов отново скокна и игра представлението на фестивала "Сцена на кръстопът". "Как ще сваляме "Актрисата", няма такова нещо, ще участвам", обясни ни тогава Ламбо. За съжаление, годините си казаха думата и състоянието на актьора се влоши. Той бе транспортиран до ВМА, след като изпадна в кома, а след това медиците започнаха да се борят за живота му.

"Няма да се предаваш, Стефане!", даваха надежда на големия Данаилов от всички краища на България - познати и непознати. "Не му издържа сърцето. До последно сме се молили поне да се възстанови", съобщиха докторите от ВМА, които направиха и невъзможното професорът да поживее още малко.

"Знаете ли, искам да си призная нещо - често си мисля за дявола. Дяволът е тук, за да има противоречия, конфликти, как иначе ще живеем... Ако го нямаше, щеше да настъпи някаква страхотна хармония. Но повече бих искал да знам какъв е Христос, а не дяволът", ни каза в последното си интервю за вестника големият Стефан Данаилов. Лек полет, професоре! Дано срещнете Христос.

Редакцията изказва съболезнованията на всички близки на актьора.

Реклама
Реклама
Реклама