Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7944301 www.bgdnes.bg

Светльо Чернев: Спешно се нуждаем от асансьор

Събрали сме 20 хиляди лева, трябват ни още 80 хиляди

КОЙ Е ТОЙ

Светослав Чернев е председател на Национална организация "Малки български хора". С негова помощ след 4 години усилия в София отвори врати първият център за малки хора у нас. От есента той заработи на пълни обороти, а ремонтните дейности продължават и сега.

- Г-н Чернев, центърът за малки хора вече е ремонтиран и уютен, а хората работят. Доволен ли сте от постигнатото през годината?

Реклама

- Чувстваме се прекрасно, особено когато виждаме резултатите. Удовлетворен съм в края на годината, когато идват равносметките и нещата се получават.

- Как се стигна до това да имате собствен център?

- Стигнахме дотук с много борба, средства и усилия и на моменти много нерви. Част от помещенията са направени по програма, финансирана от Европейския съюз. Следващите етажи нагоре ремонтираме със собствени средства и сили, приятели и дарители. Който с каквото може се включва в общата кауза. Предстои изграждането на кухня, която ще бъде факт с помощта на добри хора. Тя е съобразена изцяло с нуждите на малките хора чисто физически и ще помогне много на хората, които идват тук с малко средства да покриват своите нужди.

Също така работим и по стаите за настаняване. Една вече е изградена благодарение на "Бригада Нов Дом", които също се включват безвъзмездно. И продължаваме напред с други помещения с подкрепата на наши приятели. Целият екип се захващаме заедно за работа, за да вървят нещата.

- Колко души живеят постоянно в центъра?

- Двама - семейство Джафер. Освен членове на организацията на малките хора те са и служители тук. Има още няколко позиции, които все още не можем да запълним.

- Кои са те?

- Търсим рехабилитатор, който да има и голямо сърце. То е нужно, за да могат да се случат нещата и те да вървят. Тук рехабилитацията, която се извършва, е специализирана. Тя представлява цял комплекс от упражнения, съобразена с физиката на малките хора. Също така се правят други видове масажи, защото има случаи, в които малките хора получават парализи и те са много трудни за възстановяване. Имаме хора, които имат симптоми на предстоящи по-сериозни увреждания и ако имаме добър и сериозен рехабилитатор тук, бихме могли да ги предотвратим. Също така той ще има задача да следи телесната маса на малките хора в нашата организация, тъй като ние сме предразположени към напълняване и това е един много голям проблем за по-нататъшния живот. При повече килограми се отключват и други проблеми.

Реклама

- Спазват ли се диети?

- Да. Заедно можем да потърсим диетолог-доброволец, който да вземе отношение и когато е необходимо, да следи за стриктното изпълнение на диетата. Защото, ако е добър, малките хора ще имат респект към него.

- Коя е най-важната задача пред вас?

- Най-важното за нас е да се направи асансьор. Сградата е много стара и хората по онова време не са били глезени толкова, за да мислят за асансьор. Малките хора не са "проектирани" за такива височини и стъпала, които трябва с много усилия да изкачват. Затова е изключително важно да имаме асансьор в сградата и чрез вас и други медии да успеем заедно да подемем една мащабна кампания. Събрали сме 20 000 лв., необходими са още 80 000. Общо 100 000 е сумата за завършен асансьор, който ще е външен.

Освен средствата, които набираме, има и много хора, които ни помагат със своите знания. Това е архитект Веселин Серкеджиев, който изгражда цялостните архитектурни чертежи за бъдещия асансьор абсолютно безвъзмездно. Подписах и договор с фирма, която се ангажира със строителния надзор на сградата по време на ремонта и изготвянето на доклад за получаване на строеж. Това е сложна и скъпа процедура, но те безвъзмездно поеха инициативата да го осъществят. Казаха - и ние трябва да помогнем с каквото можем. Важното е, че колелото се върти и работата напредва.

- Какви инициативи предстоят още?

- Тази събота (7 декември) за трети път се събират родителите и децата на малките хора, които ще учредят родителски клуб на децата с нисък ръст. Целта е този клуб да събере родители от различни поколения малки хора. Тук ще бъде и моята майка, която ме е отгледала. Идеята е да се обединят и да работят заедно за благото на бъдещите поколения. Благодарение на министерство на образованието направихме проучване колко са малките деца в училище. Излезе бройката от 51 деца. Но има и такива, които са напуснали училище и не го посещават. Със сигурност са повече. Направихме среща с училищни психолози и се надявам родителите да работят активно, от една страна, а от друга, периодично да се инициират срещи с педагозите, работещи с тези деца.

На 20 декември правя традиционен зимен семинар на малките хора. Там имаме добро сътрудничество с верига хотели, които правят отстъпки. Ще проведем зелен лагер и семинар и ще приключим годината, от която съм удовлетворен.

Който желае и има възможност, може да дари средства за изграждането на асансьор в центъра на дарителската сметка:

BG97UBBS80021014388040

Банка: ОББ

Титуляр: НО Малки български хора

Реклама
Реклама
Реклама