Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7980500 www.bgdnes.bg

Поклонници алармират: Загубихме параклиса си на Божи гроб

Единственият православен народ сме без свое духовно място в Йерусалим

"Загубихме българския параклис в Йерусалим, а сега тъне в разруха и никой не го поддържа. Kандилата не горят, иконата я няма, състоянието е плачевно. Срам! Позор!"

Това споделиха пред "България Днес" възмутени поклонници, върнали се от Йерусалим преди броени дни. Българската обител се намира в непосредствена близост до Божи гроб, най-близо от всички останали параклиси под купола на храма в Йерусалим.

Реклама

В него са скалните гробове на св. Никодим и св. Йосиф Ариматейски. Спасителят е погребан в гроб, предоставен от Йосиф. Той поискал разрешение от Пилат Понтийски да погребе Иисус Христос и го направил в собствената си предварително изсечена гробница.

По сведение на български поклонници от късното Средновековие и възрожденския период параклисът е бил собственост на Българската патриаршия и в олтара са светели български кандила.

През 1583 г. Трифон Коробейников, пратеник на руския цар Иван Грозни при Йерусалимския патриарх, разказва, че до самия Божи гроб имало голяма българска църква, в която денонощно горят 15 златни кандила.

"Понастоящем параклисът на св. Йосиф Ариматейски и на св. Никодим се счита за собственост на Якобитската униатска църква, а сирийците имат право да служат тук в неделни и празнични дни", обясни пред "България Днес" доц. Екатерина Дамянова от Богословския факултет към Софийския университет, към която ни препратиха от Светия синод като специалист и човек, върнал се в неделя от Йерусалим с друга поклонническа група.

През 1932 г. Светият синод създава фонд за построяването на Български църковно-народен дом при Божи гроб в Йерусалим. 18 години по-късно БКП закрива фонда и България губи неоспоримото си право да построи свой метох в Йерусалим.

И до днес държава и Синод не могат да осигурят български имот в Йерусалим. "Нека се инициира отново тази идея, след като са направени такива постъпки още през 2007 г. Това не може да продължава повече", гневят се духовници и миряни, посещавали неведнъж светите места.

Реклама
Реклама
Реклама