Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8163736 www.bgdnes.bg

Отец Иван по спешност в болница

Колкото ми е писано, толкова ще живея, казва добрият старец 

Духовникът със затруднено дишане и проблеми със сърцето, искат да го оперират 

Спешно в столична болница е бил приет отец Иван, научи "България Днес".
В четвъртък добрият старец се е почувствал много зле и не е можел да диша. Близките му се обаждат на Бърза помощ и дядо Иван е откаран в лечебното заведение. Лекарите успяват бързо да го стабилизират, въпреки че продължава да е в тежко състояние.


"Не можех да си поема въздух. Чудех се какво става, защото усетих, че не мога да дишам. Викам си - дотук бях. Да са живи и здрави лекарите, сложиха ме на системи и дишам само през кислородна маска", едва промълви пред "България Днес" човекът в расо, който е помогнал на хиляди хора в затруднено положение и ги прибира в приютите си.
В болницата са му направени пълни изследвания, от които се появява нов проблем - стеснение на аорта и неотложна операция на сърцето. "Като гръм от ясно небе ми дойде, че трябва да ме оперират. Аз си знам, че имам проблем, и още преди време трябваше да ме види лекар, но не очаквах, че сега ще се усложни положението. Искат да ме оперират тук, но настоявам и други лекари да ми погледнат изследванията. Ще говоря с доктори от Германия и евентуално там ще се оперирам. Голямото ми притеснение е дали ще преживея такава операция, защото вече съм на много години. Мисля си как ли ще я приеме тялото му, тъй като ще бъда под пълна упойка", добави с изтънял глас 74-годишният свещеник. Той е категоричен, че в столичната болница се държат много добре и полагат грижи да се възстанови.
"Лежа аз тук, но питомците ми имат нужда от мен. Над 200 човека са, а зимата дойде. Последните месеци са много тежки и не знам как ще свържем двата края. Само за няколко дни при мен дойдоха две майки с общо 12 деца. Това са още гърла за хранене", продължи отец Иван въпреки съветите на "България Днес" да помисли първо за здравето си, а после за всекидневните ангажименти.
"Каквото Господ реши - това ще е. Колкото ми е писано, толкова ще живея. Не съм вече първа младост и за никой не е казано, че трябва задължително да става на 100 години", заяви дядо Иван.
През последните години той има няколко престоя в лечебни заведения. През юли 2018 година отецът припадна и го приеха в болницата в Монтана. "Стоях прав, когато изведнъж ми причерня пред очите. Всичко около мен потъна в мрак и около минута не можех да осъзная какво се случва. Подозирам, че сърцето ми е спряло, защото не можех да реагирам по никакъв начин. Едно от децата в приюта беше край мен и успя да ме вдигне", разказа пред "България Днес" добрият духовник.
Половин година по-рано отец Иван отново имаше здравословни проблеми. "Направиха ми изследвания и ми казаха, че от около 2 години съм имал диабет. Изобщо не знаех и си хапвах по много сладко", призна отчето. Той забелязал, че краката му започват да почерняват. Нямал обяснение на странното явление, но и не подозирал, че има тежка болест.


Преди пет години на отчето тежко и сериозно пострада единият му крак. Оттогава добрият старец се придвижва по-бавно и по-често се застоява седнал на стол или лежи на легло. Букетът от неприятни случки се допълва от инцидент миналата година, когато беше нападнат с нож, но се размина само с прорезна рана на главата и ухото.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама