Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8217292 www.bgdnes.bg

Ножица трепач в гърлото на турски бос

Явуз Капаноглу е очистен в хотела му в Долна баня

Баровецът е завързан и измъчван в банята заради дрога, това е една от версиите


С ножица в гърлото е заклан турският бизнесмен Явуз Капаноглу в собствения му хотел в Долна баня през далечната 2006 г. Неизвестните и до днес екзекутори завързали чужденеца, измъчвали го, а накрая го намушкали смъртоносно. Според една от първоначалните версии на криминалистите не било изключено бруталното престъпление да е свързано с трафик на дрога. Други хипотези допускали евентуалния мотив за убийството на турчина да е провокирано от интереси в хотелиерския бизнес.
Още в първите часове на разследването разследващите направили връзка между ликвидирането на Явуз Капаноглу с разстрела на Иво Марков-Сиджима. Двамата роднини били убити в рамките на едно денонощие, а според ченгетата около тях витаел мирис на кокаин.
На 11 май 2006 г около 22 ч. Марков закарал семейството си пред дома им на столичната ул. "Захарий Круша". Съпругата му Катрин и синът му Джорджо се качили към апартамента им, а Иво отишъл да прибере колата в гаража и да купи нещо за хапване от близкия ресторант. Когато влязъл в гаража, телефонът му звъннал. Докато разговарял, от тъмното се приближил наемен убиец и открил огън по Сиджима. Килърът изстрелял пет куршума от деветмилиметров пистолет. Изчакал, докато жертвата рухнала на земята, и изчезнал.
На другия ден - 12 май, персоналът на бившата почивна станция на българските профсъюзи в Долна баня, преустроена като хотел "Галатея", открил собственика му Явуз Капаноглу мъртъв. Той бил изтезаван с часове, овързан с тиксо и убит с ножица във врата. Разследващите двете престъпления направили връзка между тях. Оказало се, че в момента на смъртта си Иво Марков разговарял по телефона с братовчедката си Искра Генкова-Капаноглу, съпруга на Явуз.
По-късно станало ясно, че двете жертви имали общ бизнес с хотели по морето и друг неофициален - търговията с наркотици от Латинска Америка за Европа, пишат медиите след двете брутални убийства. Изяснено било още, че докато наемник разстрелвал Марков, Капаноглу е бил жив и е измъчван жестоко още няколко часа, за да даде някаква информация. Отказал е и получил ножица в гърлото си. Двете жертви имали и още много общи неща. Бащата на Марков бил дългогодишен офицер от Военното контраразузнаване - ВКР. Турчинът Явуз Капаноглу пристигнал у нас през 1974 г. и оттогава бил със статут на постоянно пребиваващ в България. Познавал се с Иво и покрай баща му, защото турчинът е бил агент на ВКР, съобщават медиите.
Според данни на полицията Иво Марков-Сиджима работел за бившата групировка СИК. На сватбата му с Катрин през 1994 г. присъствало цялото ръководство на силовата структура начело с братята Маргини, Маджо, Бай Миле. В тези години Сиджима бил и съдружник с Бай Миле в няколко фирми. Иво и съпругата на Явуз Искра били братовчеди на взривения в асансьор през 1996 г. бос на СИК във Варна Йордан Марков. Приживе той въртял общ бизнес с бивши служители на тоталитарната Държавна сигурност, после Марков се насочил към охрана на ро-ро терминала във Варна и обекти в курорта Св. св. Константин и Елена заедно с грузинци и чеченци.
Иво Марков също се подвизавал във Варна. В началото на прехода през 90-те години на миналия век държал за кратко на концесия плаж в местността Кабакум. После се насочил към хотелиерския бизнес под крилото на друг бос от бившата СИК във Варна, който пък бил съдружник на застреляния Бай Миле.
След убийството на Сиджима се оказало, че е купил за 16 млн. лв. бившата станция на ЗММ в Китен, която превърнал в суперлуксозен хотел "Глобус" с етнобар на плажа. Разстрелът му през май 2006 г. изпреварил с няколко дни откриването на заведението "Буда бар". Хотелът и градината към него били на 18 дка, в близост до централния плаж на Китен. Имал и хотел в Слънчев бряг, купил и земя в Банско, канел се да строи и там. Марков бил заклет яхтсмен и пътувал с яхти в Карибския басейн. Многократно пътувал и живял в Испания. Това насочило разследващите към версията, че Иво и Явуз са станали жертви на нарковойна за преразпределение на територии или пък, че са убити като гаранти за провалена сделка.

Реклама


Ден преди двете убийства на Марков и Капаноглу в България край остров Мартиника в Карибско море били задържани трима българи и турчин с 600 килограма кокаин. Дрогата била превозвана на 16-метрова яхта "Океански бриз", която плавала под холандски флаг. Предполагало се, че кокаинът е тръгнал от Колумбия за испанското пристанище Коста дел Сол. Българските служби обаче не получили подробности около разследването на "Океански бриз" и така връзката пропаднала.
Друга версия свързвала убийствата на Сиджима и Явуз с отмъщение, поръчано от "кокаиновия крал" Евелин Банев-Брендо, но и тя останала недоказана.

Отвличат детето му

След задържането на бруталната банда за отвличане "Наглите" станало ясно, че те стоят и зад похищението на сина на убития Марков – Джорджо, през март 2008 г. Престъпниците посегнали на хлапето, защото имали информация, че Сиджима е оставил добро наследство. Детето било държано 10 дни в къщата на ужасите в Бистрица. Майката Катрин не съобщила за отвличането в полицията, а синът й бил върнат, след като платила 150 хил. евро откуп.
Година по-рано, през юни 2007 г., Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество образувала дело и запорирала активи за 1 251 597 лв. на вдовицата Катрин. Причината било разследване срещу мъжа й за наркотрафик. След дълга съдебна битка запорът бил свален.

Терор над адвокат

Името на убития турчин Явуз Капаноглу се завъртя в публичното пространство наскоро, след като бе запалена къщата на известната адвокатка Ирен Савова в Ихтиман.

За престъплението бе задъжран 35-годишен криминално проявен. Според криминалисти той е действал по поръчка, но към момента няма обвинен за това. Ченгета определят палежа в дома на адвокатката като пореден епизод от войната, която се води срещу Ирен Савова от бившата й клиентка Искра Капаноглу, вдовица на Явуз. Преди това край дома и офиса на адвокатката са разлепени нейни некролози. Малко по-късно Савова е следена и подслушвана с "бръмбари", а накрая пламва и къщата й.
Заподозряната, че стои зад тормоза Искра Генкова-Капаноглу, управлява имотите на мъжа си след убийството му - санаториуми в Банкя, Сапарева баня, Долна баня, а също и хотели в Златни пясъци. Дълги години кантората на Ирен Савова има договорни отношения с Искра Капаноглу за консултантски услуги. В един момент обаче фирмите на вдовицата отказали да се разплатят с кантората на Савова. Спорът се пренесъл в съда, където Искра по странен начин спечелила делата.
"Най-вероятно има чадър. Аз бих ви предложила да проверите в нейните санаториуми родителите на кои хора се отглеждат - на политици, на хора от прокуратурата от различни нива", коментира след палежа адвокат Савова. Междувременно юристката съди прокуратурата за бездействие, тъй жалбите за посегателствата са останали без резултат.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама