Купувайте пакетирани козунаци

По-безопасни са срещу коронавирус. Без дезинфектант върху ябълките, мийте салатата с оцет
Надя Панкова
Пакетираните козунаци са по-безопасни от изложените в хлебарниците, които всеки клиент може да огледа и дори опипа въпреки че не е хигиенично. Това обяви преди броени дни проф. Тодор Кантарджиев, който издаде кои стоки крият най-голям риск от зараза с COVID-19.
ДРискът при козунаците е някой да не е кашлял върху тях, да е кихнал отгоре. Затова и пакетираните са най-препоръчителни, обяви професорът.
Според Световната здравна организация рискът да се пренесе заразата с храни е минимален. От СЗО съветват обаче всеки, който се тревожи за продуктите да ги остави да престоят 72 часа на открито, преди да ги прибере в шкафа. Става въпрос за пакетирани покупки, а ако например се закупи агнешкото за Великден, то опаковката му е добре да се мине със дезинфектант, преди да се постави в хладилника.
В никакъв случай не бива да се обработват плодове, салати и зеленчуци с дезинфектант или други химикали. Според проф. Кантарджиев е важно зарзавата и плодовете да се измиват много добре с вода, а по-притеснителните могат да обтрият с оцет или да измият и със сапун плодовете и зеленчуците.
След пазаруване в хипермаркет е препоръчително да не влизате у дома с ръкавиците, с които сте били навън и сте опипвали стоката. Свалете ги преди да влезете вкъщи, за да не докосвате с тях повърхности в дома си.
"Яйцата не крият никакъв риск", поясни пък за най-великденските продукти още проф. Кантарджиев. Като хит тази година в боядисването се очервата най-простата техника с маркер. Причината е, че с маркер зезвеци се канят да изрисуват яйцата си като маскирани човечета срещу коронавирус.