6 лв. за кг родопско агне

Главичката върви по 4
Плешката лавира около 14, бутът с лев нагоре
6 лв. за килограм живо родопско агне, ако бъде купено лично от фермера. До такава ниска цена стигна месото заради тежката ситуация с коронавируса.
На такава цена се принуждава да предлага агнетата си и смолянчанинът Атанас Кисьов. 35-годишният мъж има стадо от над 240 животни, голямата част от които готови да поемат към великденската и гергьовската трапеза на българина. Той е единственият наш сънародник, който сам отглежда толкова голяма стока от вида шуменска медночервена овца.
"От сутрин до вечер сам правя всичко - паса ги, доя ги, стрижа ги, коля ги. Няма нощ, няма ден, нито делник или празник. Толкова голям мерак ми е да се грижа за животинките. А накрая идват прекупвачи и дават по 4 лв., а кланиците предлагат максимум до 5 лв. за килограм. Това е подигравка и унижение", споделя пред "България Днес" стопанинът.
Проверка на вестника показва, че не само в столицата, но и в по-малките населени места килограм агнешко трудно може да се намери за по-малко от 14 лева килограмът. Дори на места месото достига 16-17 лв. за килограм. Плешката е с около лев по-евтина от бута, а най-малко излизат агнешкият комплект и главичката.
Всички големи търговски вериги за Великден ще продават само българско агнешко месо. Това обяви преди дни изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев.
Кризата с COVID-19 удари всички сектори на икономиката, включително и земеделието. За да отговори на нуждите на фермерите, Министерството на земеделието реши да задължи големите търговски вериги в областните градове в страната да отделят 50% от площта си за местни стоки, произведени в рамките на 200 км от областния град. Това провокира задочен спор между държавата и търговците.
"Знаете ли, много хора се обаждат само за агнешка главичка. Тя е 4 лева. Българинът особено по време на криза, както е сега с коронавируса, няма много пари. Но отделя, за да уважи празника. Това говори много, повярвайте ми", разказва фермерът Атанас Кисьов и се надява отрасълът да оцелее в нелеката ситуация.