Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8528614 www.bgdnes.bg

Ето какво си готвят фолпевиците

Роксана изненада с баница с пиле, Есил Дюран е кралицата на патладжаните 

Фолкпевици смениха микрофона с тенджери!
Засуканите изпълнителки, които допреди два месеца се хранеха само в ресторанти, сложиха готварските престилки, изтупаха от праха книгите с рецепти на бабите си и запретнаха ръкави. И се оказа, че ястията им са много вкусни, убеди се "България Днес".
Жесток фурор предизвиква в момента Роксана, която си направи онлайн кулинарно шоу. Откритието на Ивана има повече гледания на видеата в кухнята си, отколкото на чалга клиповете си. Роксито предава на живо в продължение на часове, като през това време не само бърка в тигана, а и пее. Полумузикалното, полуготварско шоу "роди" уникално ястие - баница с пиле (виж карето). В социалните мрежи и майчинските групи рецептата е по-търсена от маска за многократна употреба.
Есил Дюран намали пеенето, но в готвенето е фурия. Тя е наричана Кралицата на патладжана заради вкусни те "лодки", които прави от зеленчук. Рецептата е позната от няколко поколения, но фолкпевицата я съживи и също доби голяма популярност.
"Вкъщи винаги имам две сготвени ястия и не ядем свинско месо, но обичаме супи", обяснява певицата.


Баница с пиле от Рокси

Сварява едно пиле. Обезкостява се /махат се всички кокали и кожата/. Месото се накъсва. Посипва се с чубрица, сол и много малко черен пипер.
Тавичката се намазва с олио. Слага се кора, олио, пиле, кора, олио, пиле. Завършва се с кора. Пече се.
Вади се тавата от фурната и баницата се залива с 3-4 черпака бульон от пилето. Задължително бульонът трябва да е врял.

Реклама

Лодките от патладжан на Есил

Необходими продукти:
3 големи патладжана
1/2 кг.телешка кайма
300 гр. домати на кубчета
2 пресни домата
една средно голяма глава лук
магданоз
риган
черен пипер
сол
олио
зехтин
Лют пипер по желание

Начин на приготвяне:
Патладжаните се измиват и се слагат цели с дръжките във фурната за изпичане докато леко омекнат. През това време в дълбок тиган се запържват лука и каймата. След 10 минути към тях добавяме доматите на кубчета. Оставяме на бавен огън и добавяме по желание лют пипер, черен пипер, сол и риган докато сместа се сгъсти. Изваждаме патладжаните от фурната, почистваме дръжките, разрязваме ги на лодки като с лъжичка издълбаваме гнездо, за да можем да напълним с плънката. Нареждаме ги в тавичка, пълним ги със запържената смес, покриваме ги с тънки резенчета пресен домат и ги запичаме във фурната за 25 минути на 220 градуса. Когато ги извадим ги поръсваме с накълцан магданоз преди да ги сервираме и ги поливаме с малко зехтин. Може да се сервира, както топло, така и студено.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама