Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8528747 www.bgdnes.bg

Изпълнителят Деян Неделчев-Икебаната: Не нося маска и не ме е страх

Звезди са старото поколение певци, новите пищят, врякат и са некадърници

КОЙ Е ТОЙ
Деян Неделчев е роден в Русе на 16 януари 1964 г. Певческия си талант проявява на 3-годишна възраст. През 1979 г. печели първата си награда в конкурса "Млади таланти" в родния си град. През 1989 г. записва един от най-големите си хитове - "Обич за обич". Песента е включена в класацията "500 най-велики песни на България" на "БГ радио". Участва в многобройни конкурси и фестивали, печелейки множество отличия. Участва в музикални фестивали в Египет, след което се мести да живее в Южна Африка за близо 3 г. През 2001 г. той и брат му Бойко записват песента "От Икебана дървесата ги боли", която се превръща в интернет сензация и хит. През 2003 г. работи с многократни прекъсвания на Канарските острови.

- Повече от месец сме в извънредно положение. Къде ви намираме, как прекарвате дните си?
- От началото на извънредното положение съм си в Русе, моя роден град. Просто тук ме свари положението. И в София да съм, ще съм по улиците и ще се виждам с приятели. Каква дистанция?! Източна Европа е един от регионите, където няма толкова заразени и не знам каква е тази масова паника и истерия, която е обхванала населението.
Едно и също правя, спрял съм единствено упражненията заради скорошната ми операция, но ще ги възстановя и тях. Продължавам да записвам песни, във Варна записах 7 мои стари песни на 4 езика - полски, италиански, испански и английски. Ще ги пускам лека-полека. Записах две нови песни, една от тях ще е за Бойко Борисов. Чакам да спрат тая паника, за да запиша песента, защото се прави аранжиментът сега, после правя видеоклипа и го пускам. Подготвям и продължение на "Весели хитове", продължението на "Дъртака" ще е "Старата мома", ще правя дует с една страхотна певица от 60-те г. - Мими Николова. Подготвям втори албум за Япония с китариста Константин Джамбазов, в стил прогресив рок, има джаз, фънк, латино.
Почивам си, но не съм спрял да мисля идеи и да правя проектите си. За съжаление работа няма за музикантите. Ние сме последната дупка на кавала. Преди дни брат ми стана на 50 г., празнувахме го вкъщи. Така че не съм притеснен от това положение, не се страхувам. В момента, в който страхът те обземе - сковава. И паниката настава. Затова живейте спокойно, на максимум и пълноценно. Разхождам се, радвам се на природата, в парка покрай Дунав е уникално, но няма хора, изпоизплашени са.
- Действително на Балканите няма толкова много заболели, колкото в Западна Европа. Как си го обяснявате?
- Айде де, каква е причината, не мога да кажа. Може би защото тук не сме чак толкова посещавани, колкото Италия или Франция. Ето и в Южна Италия има по-малко заразени, отколкото в Северна. Просто на юг не е така осезаемо. От топлото време ще изчезне всичко. Но като нямат пари, хората как ще ходят на море. Няма как да стане!
- Ще се страхуват ли хората да отидат на море?
- Според мен хората са стадо овце. Не само в България, навсякъде по света, аз така ги наричам. Малкото са онези като мен, които не се притесняват, не се страхуват и вървят напред. Не се поддавам на страха и паниката. Нито брат ми, ние се смеем, слушаме музика, разхождаме се. Всеки ден ходя по 10-12 км, не съм се спрял, откъде-накъде ще ми забраняват да се разхождам и да не мога да излизам, та аз ще се побъркам у нас. То и в Русе полиция да видиш е рядкост, пък и да има - бягаш по уличките. За мен паниката и страхът са най-големият враг на човека, оттам идват и болестите - стрес, диабет и рак. След пандемията повече хора ще бъдат стресирани от паника и ще заболеят от други болести.
- Доверявате ли се на мерките на оперативния щаб?
- Не. Не слагам маски. Откъде-накъде ще ме карат да нося маска. Освен това се разхождам сам и не се виждам с никого. Даже човек трябва да излиза на слънце и да се пече, защото вирусът се маха от топлото време, а не да забраняват на хората да се разхождат. В Дания, Германия, Швеция разходката не е забранена, ние тук нямаме 1000 души с вируса и такива мерки се прилагат.
- Не се ли притеснявате, че може да се заразите с коронавирус, след като не носите предпазна маска?
- Не, откъде да го пипна, от въздуха ли?! В Русе има два случая, и то от цигани, дошли от чужбина. Само глупости се говорят, хората се шашкат. Починалите у нас са възрастни хора с астма, с белодробни проблеми и други дългогодишни заболявания. Всичко е манипулация на населението. Хората го знаят.
- Смятате ли, че извънредното положение ще продължи до 13 май?
- И да го удължат, какъв е смисълът, тя икономиката отива по дяволите. Пък и у нас нещата не са така зле, както на Запад или в Америка. Тук няма такова масово заболяване. Според мен трябва да се премахне скоро това положение, но това не зависи от нас.
- Изказахте се остро за певицата Мариана Попова. Каква е причината за това?
- Аз не я обичам тази певица, за мен е абсолютна некадърница, не може да пее, фалшива е. Дани Милев я направи звезда. Не знам какво толкова се хареса, няма нито визия, нито харизма. Написах под една нейна песен, че песента е крадена и Лобошки, който е писал песента, ме пита защо да е крадена. Обясних, че Георги Дюлгеров ми звънна притеснен, че не може да спи цяла нощ и че песента е крадена от Руслан Карагьозов. Та реших да защитя Георги Дюлгеров, който не се защити сам. Не съм и чувал песента, некадърница, никой не я слуша и харесва. Тя защо си мисли, че някой я слуша. В крайна сметка се оказва, че в песента на Попова има някакви акорди, които действително съвпадат с произведението на Карагьозов. Това, което написах в поста, е, че тя за мен е лицемерна певица, фалшива и като пеене, и като визия и тя ми писа на лично съобщение такава тирада от мръсотии, написах "некадърница" и я блокирах. Не я понасям, за мен това е певица без качества - крещи, вика и е фалшива като пеене. Студена певица, фалшива като човек. Това е мнението ми.
- В нейна защита влизат и певицата Тони Димитрова, и съпругът й Веселин Плачков. Към днешна дата с тях имате ли конфликт?
- Тони Димитрова не ме обича, ние имахме спорове години наред заради Ана-Мария Тонкова от "БГ радио". Тони Димитрова е голяма лицемерка и некадърница, прави се на велика пред хората, а зад кулисите ги плюе какви са селяни. Писна ми да се лансират некадърници в тая държава. Написах дълъг пост в мрежата, в които изредих хора като Поли Генова, Мария Илиева, графовци, тоневци, любовци, нетевци, дичовци, всички некадърници.
- Вие изредихте едни от най-големите певци в страната ни.
- Ама не са големи въобще, те не могат да пеят на живо изобщо. Нито един от тези не може да изпее един тон на живо, моля ви се. Лансират се изкуствено от медиите. Зорлем стават звезди тия. Те не са най-големите и не са звезди.
- Има ли жив български изпълнител, който е звезда?
- Лили Иванова, тя е най-голямата звезда. Както и Йорданка Христова, Маргарита Хранова, Орлин Горанов, от старото поколение. Това са пеещи певци, те могат да пеят и са го доказали. Но тия, които врякат, пищят и мяукат, не са звезди. Това е мнението ми и не искам никой да се съобразява с мен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама