Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8557810 www.bgdnes.bg

Австрийци наддават за българския Да Винчи Най-старата аукционна къща в света почита Антон Митов

Надя Панкова

Поклон пред таланта на великия художник Антон Митов отдава най-старата аукционна къща в света - "Доротеум" във Виена. Две от платната на българския Да Винчи в момента са пуснати на търг, а цената на едно от тях вече е 15 000 евро. Другото е стигнало до 14 000 евро, а търгът е до 13 май. Богатите австрийци и други от елита на планетата наддават усилено за "На фермерския пазар" от 1901 година и за "На пазара за пилета" от същата година.
Митов, който е прочут у нас с изографисването на храм-паметника "Свети Александър Невски" умира през 1930 година, но творбите му днес се оценяват на десетки хиляди евро.
"Доротеум" е истинско признание за твореца, който попада в престижната аукционна къща заедно с автори като Егон Шиле, чиято картина "Младо момиче" е продадена за 3.6 млн. евро.
Не е ясно как картините на Митов са попаднали на търг, тъй като и предоставилите творбите, и наддаващите за тях се пазят в тайна. Всеки, който иска или може да си позволи да даде над 10 000 лева за една от картините, може да наддава онлайн в сайта на "Доротеум".
Престижната аукционна къща е създадена през 1707 г. от император Йозеф II и днес е една от петте най-големи и авторитетни на планетата. Всяка година "Доротеум" провежда 600 наддавания в 40 различни категории и 24 локации. Оборотът й възлиза на милиарди евро. Маслените платна на Митов могат да се видят в каталога на аукционната къща, но наддаването става само след лична регистрация. В момента най-силно се наддава именно за платната на Митов, като двете картини държат най-високите цени от колекцията на творби от 19-и век в търга на "Доротеум".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама