Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8713125 www.bgdnes.bg

Съдийка напуска дело срещу прокурорски син

Чака се окончателно решение за катастрофата с пометена двойка

След 60 отвода и Теодора Стамболова отказва случая заради близостта си с таткото на подсъдимия

Съдийка отказала да гледа делото срещу прокурорския син Бисер Андреев за пометени двама души на спирка! Със свое решение съдия Теодора Стамболова се отвежда от процеса за катастрофата заради близостта си с бащата на подсъдимия младеж, който е прокурор във Върховната касационна прокуратура. Това става ясно от разпореждане на върховната съдийка. Тя се самоотстранява веднага след като е избрана със случайния подбор за разпределение на делата.
"На първо място, от десетилетия съм професионално и лично близка с бащата на подсъдимия - Венцислав Андреев. На второ място, в тази връзка съм запозната в детайли с поведението на неговия син, инкриминирано по процесното дело, при това не само от възможно най-ранния времеви период, но и предвид развитието на тезата в хода на продължилия съдебен процес, със съответните му процедурни усложнения. И на последно място, имайки предвид и личните си впечатления от подсъдимия, намирам,че участието ми в разглеждане на процесното производство ме прави предубедена както към него самия,така и към пострадалите лица", заявява съдия Стамболова.
Отводът й идва, след като по време на делото близо 60 софийски обвинители се отстраниха от казуса, тъй като се познават със своя колега. За разследването на трагедията материалите бяха изпратени при варненски следователи, за да се избегнат съмнения за пристрастност.
След отказа на съдия Теодора Стамболова делото е разпределено на други нейни колеги. Вчера те заседаваха за последно по забатачения процес и обявиха, че ще излязат с окончателно решение в срок до месец-два.

Реклама


Процесът срещу Бисер Андреев се превърна в пример за тромаво правосъдие. Инцидентът става на 5 август 2011 г., когато Бисер Андреев помита със своето беемве влюбените Николай Спасов и Паола Тодорова на спирката на пл. "Ручей" на столичния бул. "България". Делото влиза за първи път в Софийския градски съд в началото на 2013 г. През април 2014 г. магистратите постановяват 3-годишна условна присъда. Процесът стига до втората инстанция, която година по-късно го връща на прокуратурата заради пропуски в обвинителния акт.
С присъда от януари 2017 г. Бисер Андреев е признат за виновен за причиняване по непредпазливост при управление на МПС на смърт на двама души. Получава 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок. С решение от ноември м.г. Софийският апелативен съд преквалифицира деянието в по-леко и намалява наказанието на година и половина условно с 3-годишен изпитателен срок. Магистратите решават, че обвинението трябва да е за причиняване при управление на МПС на смърт на две лица, като деецът е направил всичко, зависещо от него, за оказване на помощ на пострадалите.
С жалба до върховните съдии Бисер Андреев иска да бъде оправдан. Защитниците му се мотивират, че е нарушен законът във връзка с приложението на Закона за движение по пътищата. Близките на погубената двойка иска отмяна на второинстанционната присъда и връщане на делото на друг състав, за да бъде признат шофьорът за виновен по първоначалното му обвинение.
Докато процесът обикаля по съдилищата, майката на погубения Николай - Видка Илиева, умира, без да чуе окончателното решение и да дочака справедливост. "Ако бяха в средната лента на пътя, а не на тротоара, сигурно щяха да ги заобиколят", казва преди време сестрата на погубения млад мъж. Почернените роднини се надяват заради случаи като този с Николай и Паола войната по пътищата да утихне.
Трагедията с тях става час след полунощ, когато 21-годишният Бисер се прибира. Тъй като вали дъжд, асфалтът е мокър. Докато кара по булеварда, той тръгва да изпреварва "Ауди А4" отляво. Заради дъжда беемвето поднася настрани и навлиза в средната лента. Двете коли се удрят и стигат до десния тротоар край автобусната спирка. Удрят кошчета за боклук, тръби и дървета, а с предната лява част беемвето помита Паола Тодорова и Николай Спасов, които вървят по тротоара.
Според изчисленията при изпреварването Андреев е карал с 97,13 км/ч при разрешение 70 км/ч. При удара влюбените са с гръб към колите. Паола издъхва в линейката на път за болницата, а Николай - във ВМА. Причината за смъртта им са тежки черепно-мозъчни, гръдно-коремни и опорно-двигатели травми, показват експертизите. Преди трагедията двойката се връщала от рожден ден.


Шофьорът в шок

Прокурорският син Бисер Андреев бил толкова уплашен след инцидента, че едва набрал тел. 112. Дори не можел да обясни къде се намира. В такова състояние го заварили полицаите, отзовали се на сигнала, става ясно в съдебната зала. Близки на младия шофьор споделят, че катастрофата го съсипала и го хвърлила в депресия. Семейството му от години се борят с подозренията, че Бисер няма да бъде съден според доказателствата и закона заради служебното положение на бащата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама