Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8826403 www.bgdnes.bg

101-годишният дядо Иван за пандемията: Заразата е като комунистите на 9 септември

Столетникът не се страхува от коронавируса и не прави планове за бъдещето 

Пандемията от коронавирус може да се сравни единствено с идването на власт на комунистите на 9 септември 1944 г. Това заключи мъдро 101-годишният дядо Иван от ловешкото село Румянцево. Преди десетилетия той е бил обявен за враг на народа заради капиталистическата му принадлежност.
Тази година столетникът отпразнува рожден ден под карантина. "Две седмици след рождения ден на дядо ми той загуби жизнеността си, апетита си и спря да се движи толкова, колкото преди. Наша близка приятелка идва и се грижи за него. Нормалното всекидневие на един столетник с нищо не се различава от живота му под карантина", разказа пред "България Днес" неговият внук - 52-годишният Иван Димитров.
"Не го е страх от вируса. Човек на неговата възраст не го е страх от нищо. Той знае за вируса, за карантината, не сме си говорили специално за това, но според мен един столетник няма какво да го уплаши", обясни семейният приятел Йотко. "Него вече няма какво да го уплаши. Той неговото си го е изживял", допълни пред вестника внукът.


Пред "България Днес" дядо Иван разкрива своята тайна на дълголетието. "Ставам сутрин, пия една лъжичка "майната му" и каквото стане през деня! Не мисля нищо и не правя планове!", категоричен е столетникът, който не усеща тежест от създалата се ситуация.
Преди година за юбилея си възрастният мъж получи почетния знак на община Луковит, както и премия. Кметицата на Румянцево Нина Вацова пък го навестява, за да види как е със здравето и да го поздрави.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама