Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8833704 www.bgdnes.bg

Двуметров сом хвана опитен рибар

Рекордна слука 

Белчо Белчев пусна на свобода 80-килограмовият звяр 

Рекорден улов на сом споходи опитен рибар.
Белчо Белчев от старозагорското градче Николаево хвана над 80-килограмов звяр, който е дълъг около 2 метра. Впечатляваща слука се случва в понеделник следобед на близко намиращия се язовир "Жребчево".
"Рибата е 20 килограма по-лека от мен, но с 20 сантиметра по-дълга от тялото ми. Въпреки големите си размери я извадих много бързо - 20 минути битка във водата и още 5 минути на камъните. Бях подготвен и нещата ми се получиха. Усетих, че се е закачило нещо голямо. Имах 100 метра корда във водата, още толкова бях оставил в резерв и добре, че го направих, защото животното много дърпаше", разказа пред "България Днес" Белчев, който е известен като един от най-добрите рибари в региона.


Той държи рекорда на язовир "Жребчево" за най-голям амур, който е изваждан в историята на водоема - впечатляващите 28 килограма. Също така може да се похвали и с огромни шарана по 23 и 18 килограма. А само преди няколко друг отново улавя сом, който е цели 65 килограма, като и на него му дава свободата.
"Големите сомове ги пускам обратно във водата. И този рекордния го освободих, тъй като преди това се погрижих да му извадим куката от стомаха, за да може животното да продължи да живее. Това е много опасна операция, защото човешка ръка бъде ли захапана от сом, може да излезе обратно единствено без кожата. Трябват специални клещи, за да му се помогне. Но всичко мина успешно и го върнах в язовира, за да може и някой друг да се опита да го хване", сподели Белчев, който пожелава успех на колегите си.
Въдичарят разкрива, че едрите сомове не са хубави за ядене, тъй като имат много мазнина. За Белчо най-вкусните екземпляри са тези, които тежат до 20 килограма. Тях с удоволствие ги похапва. "С големите се снимаш и обратно на свобода, по-дребните са добра идея да се съберете с приятели на маса", разказва житейското си верую рибарят. За кадрите с рекордния сом Белчев позира заедно с двама колеги въдичари - Валентин Вълев и Илиян Садов. Те му помагат в рекордния улов, тъй като животно с такива размери е предизвикателство за всеки с въдица в ръка.
Опитният Белчо споделя, че планира цяло лято да бъде на язовир "Жребчево", защото там се чувства наистина добре. Казва, че няма проблем да стои дори и до ноември. А за този голям период вярва, че ще хване още по-голяма риба, която да допълни богатата му колекция от улови.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама