Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8896276 www.bgdnes.bg

Кой политик за кого вика

Лукарски подкрепя "Локо" (София) в сектора с ултраси 

Бойко често е с екип на "Челси", в парламента са разделени на "Левски" и ЦСКА-София 

Надя ПАНКОВА
Иво АНГЕЛОВ

През деня в костюми, а вечер с фланелки на любимия отбор.
Родните политици не крият ултраските си пристрастия и дали пред телевизора, или на стадиона, викат като всички останали фенове.
Премиерът Бойко Борисов е дългогодишен почитател на английския "Челси". Министър-председателят вкъщи носи тениски на лондонския тим, а на прословутата снимка до магнолиите е в анцуг на отбора, който от началото на века е собственост на милиардера Роман Абрамович.
"Да приключваме по-бързо, за да се прибираме вкъщи и да гледаме Шампионска лига." Тази култова фраза е позната на десетки журналисти с ресор "Столична община", когато Борисов беше кмет на София. Не на един и два брифинга е казвал, че не иска да говори дълго и да задържа зрителите, да могат да си пуснат някой мач.

Реклама


Премиерът е не само фен, но и активен футболист. От време на време рита за ветераните на "Витоша" (Бистрица), като може да се похвали с няколко купи във възрастовата си група. Има и записан професионален мач в Б група, като се нареди сред най-възрастните футболисти в света.
Не просто като обикновен фен, а като човек от агитката блесна бившият председател на СДС и ексминистър на икономиката Божидар Лукарски. Сърцето му принадлежи на столичния "Локомотив" и той има десетки мачове в сектора с най-запалените привърженици. Имало е случаи, когато емоциите ескалират, той дори да хвърля тениската и да остава гол до кръста.


С ярки футболни пристрастия се прояви в първия мандат на ГЕРБ и шефката на правна комисия Искра Фидосова. Съпруга на бивш футболист от Сърбия, ексфурията на мнозинството бе прочута с любовта си към ЦСКА. Правистката и семейството й признават, че не пропускали мач на "червения" тим, а Фидосова дори има шалче на отбора от 1948 година. "На мач на "Левски" няма и да стъпя, съпругът ми ще ме убие. Все пак с него се запознах, когато го видях на терена", смееше се в кулоарите юристката. От запалените тифози в политиката винаги е бил и бившият президент Георги Първанов. Логично, отново фен на "червения" тим и винаги твърдящ, че бившият депутат от БСП Татяна Дончева е изменница, тъй като за разлика от масовите пристрастия на червените депутати юристката избрала да вика за "Левски". Страстта на Дончева към "синия" тим е още от детските й години, оправдава се устатата юристка. По онова време въпреки любовта на Дончева към "сините" председател на фен клуба в събранието им бе бившияТ областен управител на София Олимпи Кътев. Като контрапункт след тройната коалиция шеф на фен клуба на "червените" стана "десният" депутат от ГЕРБ и МВР шеф впоследствие Цветан Цветанов, който дори обикаляше с членски карти на "червените".
Но не ГЕРБ, а депутати от левицата са толкова запалени по ЦСКА, че дори закупиха преди време акции на "червения" отбор с цел да му помогнат. На пазарлъка се откроиха депутатите Таско Ерменков и Иван Ченчев, който освен от парламентарната трибуна се изказваше като говорител на "червения" тим. Лидерът на социалистите в оставка Корнелия Нинова се прочу по по-различен начин с футболните си пристрастия. Покрай номинацията на президента Румен Радев се оказа, че босът на "Славия" Венцислав Стефанов е бил топлата връзка между лидера на БСП и генерал Леонид Решетников от руското разузнаване, за когото мълвата носи, че реално е инсталирал Радев на президентското кресло.


Историята обаче още помни паметния футболен двубой между родни и румънски депутати. Завършил както обичайно завършват срещите на терена с чужди тимове - със загуба на нашите. Въпреки головете на Михаил Миков и Станимир Илчев румънските избраници опукаха здраво нашите депутати със 7 на 2.
С мачовете си се прочуха през 2013 година кандидат-депутати, които организираха турнир в Бургас вместо предизборна кампания. На терена се изсипаха Атанас Зафиров от БСП, а дори хората на Веселин Марешки и Христо Ковачки обуха къси гащи в името на топката и изборната победа. Това се оказа и единствената съкрушителна победа на СДС в новия век, след като "сините" успяха на терена да детронират дори играчите на ГЕРБ, "Воля" и БСП, спомнят си с тъга "сини" активисти.


На ДПС също не са им чужди футболните страсти, но типично за тази партия депутатите на Мустафа Карадайъ не ходят като обикновени фенове по трибуните, а сядат на най-високите места. Избраникът Рамадан Аталай се прочу като шеф на фен клуба на "Литекс", а Камен Костадинов дори бе в изпълкома на БФС.


Наскоро за пръв път на стадиона се появи и бившият здравен и настоящ финансов министър Кирил Ананиев. Той призна, че не се интересува от футбол, но отиде на финала за Купата на България, за да следи дали феновете спазват дистанция и се пазят от заразяване с коронавирус.
И за финал - депутатът от ГЕРБ Стефан Апостолов не признава за футболни пристрастия, защото доскоро беше професионален съдия на мачовете от елитното ни ниво. Но заради контузия спря да реферства и сега е редови народен представител.

Реклама
Реклама
Реклама