Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9000477 www.bgdnes.bg

Хранят папагали с люти чушки

Пако и Моли не се плашат от вкуса, така се обезпаразитяват 

Папагалите Пако и Моли смело хапват люти чушки.

Пернатите обитатели на бургаския зоопарк не гледат с подозрение на огнената храна, тъй като за тях тя има здравословни ползи.
"Лютото не ги плаши и не им вреди. Всеки месец им купувам люти чушки и им ги давам, защото така се обезпаразитяват. Всички знаем, че в различните кухни по света лютото помага за прочистването на организма. Така е по-добре, вместо да им давам вредни таблетки и химия. Нашият зоопарк е най-природосъобразният в цялата страна и с такива действия го показваме", коментира пред "България Днес" собственикът и директор на зоокъта Кръстьо Дъбов.


Жегата в човките не плаши папагалите, тъй като вкусовите им рецептори не възприемат лютивия вкус както човека. Птиците могат да изкълват няколко люти чушки без никакви проблеми. Чушките са наредени на въже, за да могат пернатите лесно да ги хапват. Папагалите първо изяждат месестата част, а след това семките и ципите, които са вътре.
Червеният Пако и жълто-синята Моли са от вида ара, като и двамата са на по година и половина.
"Знаят по 10 думи - казват си имената, викат се един друг или питат "Как си?". Научили са ги от посетителите в зоопарка, които си говорят с тях, и са ги запомнили. Много са интелигенти", каза още Дъбов.
Волиерата на двойката папагали е цели 25 кв/м, за да могат птиците да летят спокойно. В нея има и остъклена стаичка, в която те могат да се прибират, когато температурите паднат под 0 градуса. Екзотичните птици пристигат от лицензиран развъдник в Холандия и вече близо година радват посетителите. "Идването им беше сбъдването на голяма наша мечта", завърши Дъбов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама