Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9154561 www.bgdnes.bg

Тиквите са умни

От "цигулка" до "рускиня"

Това е плод, който готвим като зеленчук

Тиквите са много умни растения според ботаниците. Те често закриват цветовете така, че пречат на пчелите да ги открият, за да смучат сладък нектар от тях. Това е в разрез с разговорния език, където думата "тиква" се използва като сравнение за глуповат човек.
Тиквата и Хелоуин са неразделни, особено с наближаването на един от най-комерсиалните празници в света.
"България Днес" ще ви разкаже за плодовите зеленчуци, които освен атрактивен декор за ужасяващия празник са и много вкусни и полезни.
Мнозина може би ще се изненадат, но тиквите са създадени от над 90% вода. Същевременно са изключително богати на витамини, бета-каротин, магнезий, калций, желязо, фосфор, микроелементи, фитостероли и линолова киселина. Подходящи са при диетично хранене, защото съдържат едва 20 калории на 100 грама. При проблеми с холестерола може да включите тиквено масло към ежедневния си режим на хранене. Ако обаче искате да приготвите подобно масло в домашни условия, ще се нуждаете от 35 тикви за 1 литър масло.


Семената на тиквата са различни по цвят и форма: бели, матовобели, светлокафяви, плоски или елипсовидни. В България тиквените семки се нареждат на трето място по консумация след фъстъците и слънчогледовите семки. У нас най-често тиквените семки се изпичат преди тяхната консумация. Напоследък навлиза тенденцията да се прибавят към салати в суров вид.
За да запазят качествата си и да не се развалят, семките на тиквата трябва да се съхраняват на тъмно и прохладно място, дори и да са преминали топлинна обработка.
Една от най-популярните тикви у нас е мускатната, която е позната като "цигулка". Тя има сладък вкус, жълто-кафява обвивка и оранжева месеста пулпа с отделение за семена.

Реклама


Макар и ботанически да е плод, тиквата се използва кулинарно като зеленчук, който може да бъде печен, грилован, разбиван на пюре или приготвян за супи. Тиквата е любимата храна на гъсениците на пеперудата Монарх заедно с краставиците.
Тиквата "Хокайдо" идва от Япония, като в английски източници тя се нарича "зимна тиква", а французите са й дали името Potimarron (от френското potiron – тиква, и marron - кестен). Плодовете са малки (1,5-2 кг), с различни цветове (от яркооранжево до зелено, в зависимост от вида) и форма (кръгла, крушовидна, облицована). "Хокайдо" се използва за печене, пайове, супи и зеленчукови ястия.
Едроплодните тикви обикновено са с тегло до 15-20 кг. Те имат кръгла дръжка, която не прониква в самия плод, меко, заоблено стъбло и високо съдържание на захар в плодовете. Различните разновидности са "Рускиня", "Тита", "Центнер", "Бонбон" и други.
Рускинята е известна още като пъпешка тиква заради медения аромат на пъпеш. Обикновено теглото достига 3 кг, въпреки че се срещат и по-големи екземпляри. Цветът на плода е оранжев, а вътрешността е сочна, докато семената са малко на брой.
Почти всички видове са подходящи за аранжировка за Хелоуин, като най-често у нас такива са цигулките.

КАК ДА ИЗБИРАТЕ

При покупка на тиква е важно да избирате тежка и със стъбло, защото тези без дръжка обикновено се развалят по-бързо.

Ако чукнете по кората й и чуете удар на кухо, то това е вашата напълно зряла тиква - вземайте я, защото сте уцелили идеалния момента за консумация.
Съхранявайте откъснатите тикви на тъмно и те ще бъдат годни за консумация няколко седмици.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

- Единствената номинация за "Оскар", за филм с "тиква" в заглавието е за най-добра актриса за Ан Банкрофт в лентата The Pumpkin Eater (1964).
- Единствените пиеси на Шекспир, в които се споменава тиква, са "Напразните усилия на любовта" и "Веселите уиндзорки".
- Световният рекорд за ядене на тиквен пай - над 9-килограмово изделие за 8 минути, принадлежи на Мат Стоуни и е поставен тази година на Фестивала на гигантските тикви в Елк Гроув, Калифорния.
- Световният рекорд за най-голям тиквен пай с тегло 916 килограма е поставен през 2005 г.
- Мортън, Илинойс, е самопровъзгласената Световна столица на тиквата - градът произвежда 85 процента от тиквените консерви на планетата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама