Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9178005 www.bgdnes.bg

Двама българи убийци са сред най-търсените в Европа

Двама българи са сред най-издирваните килъри в Еворпа. Снимките на осъдения за двойно убийство Антон Петковски-Нашко и Светлозар Валентинов Стоилов, който има присъда за пребития до смърт студент Стоян Балтов, бяха качени на страницата на европейската полицейска организация преди дни. Портретите на търсените убийци са публикувани редом с най-издирвания изнасилвач Пламен Митрев, който оковавал с вериги манекенки във вилата си в софийското село Градец.
"Няма време за губене, помогнете ни да задържим тези бегълци!", е мотото на новата кампания на правоохранителните органи в Европейския съюз, от която е част и българското Министерство на вътрешните работи (МВР). За да насочи вниманието към извършителите на тежки престъпления, Европол стартира кампания в 19 страни в Европа, за да потърси съдействие за откриването на някои от най-опасните сексуални престъпници в Европа. Във фокуса на вниманието попадат 19 бегълци, заподозрени или осъдени за изнасилвания, но освен тях на уебсайта са публикувани и снимки на други най-издирвани бегълци в Европа. Сред тях са и двамата издирвани български килъри, които са духнали от страната, за да не лежат в затвора.


Следите на двойния убиец Антон Петковски-Нашко се губят от 8 години. На 12 декември 2001 г. в с. Селище маскираните Нашко и аверът му Емил Николов-Мъдака нападнали собственика на комплекс "Космос" в Благоевград Ангел Христов и съпругата му Диана. Семейството било причакано пред дома му в с. Селище. Нашко застрелял от упор в главата Ангел Христов, а Мъдака се опитал да удуши жената на убития бизнесмен. Тя попаднала в ръцете на злодеите, когато инстинктивно се втурнала към безжизненото тяло на мъжа си. Докато единият я държал за гърлото, другият заповядал: "Застреляй я!". В този момент Диана захапала ръката на нападателя. При съпротивата тя успяла да види лицето на Емил Николов-Мъдака. След това избягала и потърсила помощ при най-близките си съседи. Според ченгета бизнесменът бил гръмнат заради неуредени финансови отношения. Няколко часа след огледа на трупа на бизнесмена Ангел Христов в дере край с. Селище би открит трупът на Мъдака. Лицето му било размазано до неузнаваемост от удари с тъпи предмети. В него не били открити документи. Ченгетата все пак успели да установят самоличността на убития - Емил Николов-Мъдака. В джобовете му била намерена качулка, с която е бил по време на разстрела на Ангел Христов.

Реклама


В продължение на 2 години Нашко останал извън полезрението на ченгетата. Оказало се, че на местопрестъплението е открита и маската на убиеца на Мъдака, но местните ченгета пропуснали да извикат колегите си за вземане на следи. Щом се усетили, взели ДНК проба на Нашко, която съвпаднала със слюнката, която извършителят е оставил по вълнената маска. Така килърът се озовал в ареста. Разследващите установили, че той е очистил авера си, за да не го издаде. Още повече жената на убития Ангел Христов видяла лицето на Мъдака и така ченгетата лесно щели да стигнат до екзекутора на бизнесмена.
Процесът за двойното убийство се точи почти 10 години, а през това време подсъдимият бил пуснат на свобода. През октомври 2012 г. магистратите се произнасят окончателно, че трябва да гние доживот зад решетките, но се оказва, че Нашко е изчезнал от страната.
"Нищо не знам. Излезе на кафе с приятели и повече не го видях. Той не може да живее без нас, ще се върне", заявила съпругата му пред ченгетата.
Слухове свързват настоящото му местонахождение с ЮАР и Холандия, които не са официално потвърдени. Двойният килър Антон Петковски-Нашко се издирва от Интерпол и Европол.


Задържан и пуснат в ЮАР

Светлозар Валентинов Стоилов, на 27 г., е издирван за убийството студента по фармация Стоян Балтов, на 20 г., пред софийското заведение "Амнезия" през 2008 г. Cлeд 11 жecтoки удaра пo глaвaтa и тялoтo Cтoян издъхвa мъчитeлнo oт мнoгo тeжкa чeрeпнo-мoзъчнa трaвмa.
За смъртта му по 18 г. затвор получават връстниците му Светлозар Стоилов, Вили Георгиев и Александър Данаилов. Приcъдитe са факт шест години след убийството на Балтов. В затвора е прибран само Александър Данаилов, Светлозар Стоилов и Вили Георгиев вече са изчезнали.
Пет години по-късно, през август 2019 г., Вили Георгиев е задържан в ЮАР. Докато тече процедурата по екстрадирането му у нас, съдът в Пoрт Eлизaбeт му налага най-леката мярка "подписка". Към момента няма официални данни дали осъденият за убийството на студента Балтов все още е на територията на ЮАР, или се е омел и оттам.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама