Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9181069 www.bgdnes.bg

Митьо Крика: COVID-19 удря наднорменото тегло

Ограничете сладкото, яжте ориз и картофи по време на пандемията

Димитър Ходжов - Митьо Крика е пионер сред българските бодибилдъри. 45-годишният шоумен живее в Англия и работи като учител. Бившият участник в "Сървайвър" сподели за читателите на "България Днес" какво се случва на Острова и даде ценни съвети как да се храним по време на пандемията.

Реклама

- Г-н Ходжов, успяха ли властите в Англия да овладеят коронавируса?
- Положението при нас е сериозно, но правителството не иска да затвори страната. Сложно е, защото държавата компенсира всичко при локдаун. Ако затворят училищата, децата по закон не могат да стоят сами. Трябва родителите да са с тях и да не ходят на работа. Много бизнеси затвориха. Ресторанти, фризьорски салони, кина, дискотеки. Държавата дава безлихвени кредити. Ако имаш една проста фирма, можеш да поискаш 50 000 паунда за срок от 6 до 10 години. За самоосигуряващите се има безвъзмездна помощ. На държавен служител като мен плащаха 5-6 месеца, без да ходя на работа. Нашето училище беше затворено от 23 май до септември. Изпълнявах доброволен труд. Грижех се за деца, чиито родители работят в полицията, здравеопазването или пожарната. Сега се обмисля да се направи същото. Да затворят цяла Англия и хората да си стоят у дома. Сега дори учениците са една седмица във ваканция.

- Значи са обявили грипна ваканция заради коронавируса?
- Не, в Англия ваканциите са по-чести, но за сметка на това лятната е по-кратка. В България обикновено е три месеца. Тук е месец и половина. По време на учебната година се дават по седмица-две ваканции. Предполагам, че може сега да удължат времето, за да намалят случаите. Децата са основните разпространители, дори и да нямат симптоми. Имахме случай в нашето училище през пролетта. Едно детенце почина. Разболя се от COVID, но имаше и някакъв друг здравословен проблем.

- В България пуснаха гимназисти и студенти онлайн. При вас има ли подобно разделение?
- При нас класовете са разделени по етажи. Учителите всеки час ходят от кабинет по кабинет. Учениците си стоят по стаите. Както е в първи клас в България. Движението е само за голямото междучасие, но то става на определени зони. 11-и и 12-и клас са малко по-свободен режим. Децата не могат да пазят социална дистанция, каквото и да правим. В момента се намираме на второ ниво от опасност в Лондон. Децата са с маски дори и вътре в класната стая. Учителят може да разреши да я свали, ако детето отговаря на въпроси. Но аз не им давам. Стоят с маски и шлемове през целия ден.

- В момента какво преподавате във вашето училище?
- По принцип математика и физика. Освен това в свободните ми часове покривам други учители. Тази година е малко по-особена. Болният учител дава материал на децата по география, история или музика. Те си работят по задачите, а заместникът ги контролира и ги кара да отговарят на въпроси.

- Как се отрази онлайн обучението на английските ученици и имаше ли ефект от него?
- Имахме проблеми с някои деца. 5-6% отсъстваха. Горе-долу си изпълниха задачите. Някои нямаха компютри и училището им даваше. В Австралия има деца, които са на 200 мили от училищата. Те си учат непрекъснато онлайн от своите ферми. Значи тази система работи. Помага, за да не се натоварва здравната система. Добър вариант, докато не дойдат ваксините.

- Как се процедира с карантините?
- Имаме доста болни учители и ученици. Родителите на едно дете в 10-и клас се разболяха. Бяха със слаби симптоми, но пуснахме ученика за две седмици задължителна карантина, за да предпазим останалите. Трябваше целия клас, но това е решение на директора. В едно училище хванаха коронавирус в столовата. Затвориха го цялото. На друго място изолираха целия осми клас.

Реклама

- Значи столовите продължават да работят?
- Да, но аз не се храня там. За мен не е здравословно. Раздават кроасани и хамбургери. Децата и учителите вземат сандвичи и бягат. Преди имаше готвено.

- С годините в културизма сте се превърнали в експерт по храненето. Какви неща трябва да се ядат по време на вирусна пандемия?
- Според лекарите и специалистите най-важното е да свалиш килограмите. Направили са изследване, че хората с наднормено тегло по-тежко прекарват коронавируса. Това може да се направи със здравословна диета. Задължително да се ограничава сладкото. Да се приемат качествени и комплексни въглехидрати като ориз, картофи, овес, черен хляб, а не обикновен.

- От вашите снимки в социалните мрежи личи, че отново сте се захванали да ваете културистко тяло. Готвите ли участие в някакви риалити проекти?
- От девет месеца започнах да изчиствам телесните мазнини. Свалих 13-14 килограма. Поддържам между 6 и 8% мазнините. Принципно 12% е най-оптималното за нормалните хора, докато аз отивам към спортната част. Винаги гледам през топлите месеци да съм по-релефен, когато ходя на море. През зимата човек натрупва. Това е нещо като защитен механизъм. Както през лятото се отслабва.

- Как и къде препоръчвате да се спортува?
- Можете да правите комплекс упражнения у дома. Лично аз не препоръчвам в тази обстановка да се ходи в публични фитнеси. В нашето училище имаме зала. Благодарение на директора купихме уреди. Смених си адреса и сега съм на 5 минути пеша от работа. Но предпочитам да използвам моето тяло като тежести, както и с ластици. Важното е да спортувате. Без значение дали имате финансова възможност. По парковете направиха много улични фитнеси. Има много лостове. Включвайте и бягане. С него се заздравява сърдечният мускул и се бори стресът. Моята работа е доста напрегната. Затова кросовете ми помагат.

- В Англия станахте много популярен с трошенето на дини. Обмисляте ли някой опасен номер?
- Имам идея за участие в две други предавания, но изчаквам. Едното е спортно. Нещо като американски гладиатори. Там трябва да си бърз и пластичен. В "Сървайвър" много от упражненията ми изиграха лоша шега, защото бях тежък. Затова сега поддържам ниско телесно тегло. Но засега не е ясно какво ще се случи с коронавируса и кастингите. Вероятно другата или по-другата година ще се пусна като хоби.

- Кога ще се завърне легендарният Митьо Крика в България или предпочита да си остане в Англия?
- Бъдещето ще покаже. Някой ден може и да се върна. Обикновено си идвам за лятото и ходя по планините.

Реклама
Реклама
Реклама