Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9186369 www.bgdnes.bg

Зелето е евтино, ако е в чували

Време е да го слагате в бидон, за да е готово за Коледа 

40 стотинки е най-ниската цена, на места достига левче 

40 стотинки е най-ниската цена, на която може да се купи килограм зеле в момента, показа проверка на "България Днес".
В цялата страна цените варират, като на места килото достига левче. Най-ниската стойност си има условия - ако купите над един тон или ако го вземете в предварително натъпкани чували, като има опасност някои от зелките да не са годни за консумация. Най-често срещаната цена е 80 стотинки, най-вече когато става въпрос за пазаруване на дребно.
Началото на ноември е най-подходящото време за приготвянето на кисело зеле, за да бъде готово за Коледа и да го сложите на празничната си вечеря. Очаквано или не, тази година цената се запазва относително висока за килограм от зеленчука, като находки може да направите или по време на промоция в голям хипермаркет, или ако отидете много рано сутринта на някои от борсите в страната.
Когато става дума за слагане на кисело зеле, многогодишните майстори знаят, че трябва да се заложи на по-лекото и въздушно такова. Най-консумираното зеле в България прясно и солено е зелето от сорта кьосе. То се характеризира с къдрави листа и относително леко тегло, така че бъдете нащрек какво ви продават, за да не останете разочаровани. Признак, чрез който може да се познае зелето кьосе, е, че от кочана му излизат 6 броя листа, докато при друг вид - твърдото зеле, излизащите от кочана листа са четири. Ако вземете от друг сорт, има опасност то да не втаса повече от 2 месеца.
Предприемчиви търговци вече продават и готово кисело зеле, като килограмът се пласира за около 1,50 лева.
Строг ценоразпис има при бидоните, без които не можете да приготвите туршията за коледните и новогодишните празници. 60-литровите се продават за 20 лева, докато 80-литровите са 7-8 лева нагоре. При 120-литровите съдове цената достига 40 лева.

Туршията пази от зарази

Киселото зеле пази от вируси и зарази в зимния сезон. Това обяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.


"Съветвам да консумира в неголеми количества разнообразна храна. Да се залага на класическата българска кухня, която е изключително добра в зимното време - с консумиране на кисело зеле и туршии. Векове наред и досега те са източник на витамин С в студените месеци, докато се появят зеленчуците. Т.е. киселото зеле и туршиите са имуномодулатори. Препоръчителни са също цитрусовите плодове. А ако липсва слънцегреене, може допълнително, но не продължително, да се приема витамин Д", заяви Кантарджиев.
По негови думи най-добрите имуностимулатори са зрялото саламурено сирене, киселото мляко, естествено ферментиралите туршии с дрожди и лактобацили, както и уникалните български колбаси като суджуците и луканките, които също съдържат естествени микроорганизми.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама